Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kameramanka chce žalovať Sýrčana, ktorého mala v Röszke podraziť

Kameramanka na záber z videa, ako kope do migrantov Foto: youtube.com

Sýrčan spolu s dieťaťom pri incidente 8. septembra spadol na zem na poli pri srbských hraniciach, na ktorom utekali migranti pred maďarskými policajtmi.

Budapešť 21. októbra (TASR) - Bývalá kameramanka súkromnej maďarskej televízie N1TV Petra Lászlóová, ktorú prepustili za to, že v juhomaďarskej obci Röszke kopala do migrantov a podrazila nohy Sýrčanovi Usámovi Abdalovi-Muhsinovi s dieťaťom na rukách, chce tohto Sýrčana žalovať. V rozhovore pre ruský denník Izvestija povedala, že migrant najskôr vinil políciu, potom ale zmenil svoje svedectvo, pričom poškodil jej dobrú povesť.

Podľa maďarského servera Vs.hu Lászlóová povedala, že jej manžel chce dokázať jej nevinu, pre ňu je to už teraz vecou cti. Kameramanka chce ďalej žalovať aj Facebook, pretože spoločenská sieť zmazala komentáre, v ktorých jej vyjadrili ľudia podporu, pričom skupiny, ktoré ju napádali, mohli nerušene fungovať ďalej.



Lászlóová, ktorá pracovala pre internetovú televíziu blízku k maďarskej ultrapravicovej strane Jobbik, ruskému denníku povedala, že sa chce presťahovať s rodinou do Ruska, pretože v Maďarsku sa necíti bezpečne. Členovia jej rodiny sa už učia po rusky.

Sýrčan spolu s dieťaťom pri incidente 8. septembra spadol na zem na poli pri srbských hraniciach, na ktorom utekali migranti pred maďarskými policajtmi. Videozáznamy kauzy vyvolali pobúrenie po celom svete.

Z Maďarska sa Muhsin dostal do Nemecka, kde médiá zistili, že v Sýrii bol futbalovým trénerom. Táto informácia inšpirovala španielsku futbalovú školu k tomu, že Sýrčanovi dala ponuku vybudovať si nový život. Škola CENAFE v okrajovej štvrti mesta Getafe pomohla Muhsina dopraviť do Španielska a poskytla mu nielen prácu, ale aj domov v blízkosti svojho tréningového zariadenia.

Lászlóová sa pôvodne opakovane ospravedlnila za to, že kopala do utekajúcich migrantov a podrážala im nohy. Jej prvé vyhlásenie viacerí kritizovali s tým, že sa v ňom vlastne priamo neospravedlnila.

Manžel Lászlóovej poslal denníku Magyar Nemzet vyhlásenie, v ktorom bolo vyslovene uvedené, že sa úprimne ospravedlňuje všetkým, ktorých sa udalosti dotkli. Maďarské ľavicové strany podali na ňu žalobu a štátna prokuratúra v Segedíne ju začala vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania trestného činu.

Lászlóová sa za svoje konanie už raz ospravedlnila a vyhlásila, že sama nemôže uveriť tomu, čo urobila. Tvrdí, že sa naľakala davu migrantov utekajúcich smerom k nej a že jej vo vyhrotenej situácii "praskli nervy" a naskočil obranný reflex.

Po zverejnení záberov prišla kameramanka v televíznej stanici N1TV okamžite o miesto. Uviedla, že jej odvtedy viackrát pohrozili smrťou.