Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Kamerun: Separatisti uniesli 30 žien

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Separatisti a vládne sily sa navzájom obviňujú z páchania krutostí počas bojov.

Yaoundé 23. mája (TASR) - Separatisti v odľahlej anglofónnej oblasti Kamerunu, kde už šesť rokov prebiehajú boje medzi štátom a povstalcami, uniesli približne 30 žien, ktoré protestovali proti násiliu. V utorok o tom informovali tamojší predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ťažko ozbrojení teroristi v sobotu kruto mučili a uniesli vyše 30 žien" z dediny Kedjom Keku v severozápadnej oblasti, kde ozbrojené separatistické skupiny často unášajú civilistov, predovšetkým kvôli výkupnému," spresnili miestni predstavitelia.

Vláda bežne používa slovo "teroristi" na označenie ozbrojených povstalcov z anglicky hovoriacej menšiny v prevažne frankofónnej africkej krajine. Povstalci bojujú za vznik nezávislej domoviny.

"Približne 30 žien uniesli separatisti (v sobotu ráno). Ešte sme ich nenašli," povedal v utorok pre AFP nemenovaný armádny plukovník.

Ministerstvo pre spravovanie území potvrdilo agentúre, že v utorok večer neboli "žiadne správy o rukojemníčkach".

Deň predtým usporiadali "staršie" ženy "pokojný pochod na protest... proti zločineckej činnosti teroristov", uviedli miestne úrady.

Boje medzi vládou a militantmi vypukli v októbri 2017. Militanti vtedy vyhlásili nezávislý štát v severozápadnej oblasti a v juhozápadnej oblasti krajiny, ktoré sú domovom väčšiny anglofónnej menšiny v krajine, kde je 80 percent obyvateľov francúzsky hovoriacich.

Separatisti a vládne sily sa navzájom obviňujú z páchania krutostí počas bojov. Ozbrojené skupiny sú často obviňované z unášania, zabíjania a zraňovania civilistov, ktorí podľa nich spolupracujú s kamerunskými úradmi.

Mimovládne organizácie a Organizácia Spojených národov (OSN) obviňujú kamerunskú vládu z potláčania odporu v anglicky hovoriacich oblastiach a tiež z tvrdého prístupu k politickým odporcom.