Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kamerunská armáda zabila 116 extrémistov zo skupiny Boko Haram

Na nedatovanej snímke z videa zverejnenej 12. mája 2014 nigérijskou teroristickou skupinou Boko Haram je vodca militantnej nigérijskej islamistickej skupiny Boko Haram Abubakar Šekau. Foto: TASR/AP

Ozbrojenci zo skupiny Boko Haram napadli kamerunskú armádnu kolónu v stredu dopoludnia miestneho času neďaleko mesta Amchide.

Yaoundé 18. decembra (TASR) - Kamerunská armáda zabila v regióne na severe krajiny 116 príslušníkov nigérijskej militantnej organizácie Boko Haram. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie od kamerunského ministerstva obrany.

Ozbrojenci zo skupiny Boko Haram napadli kamerunskú armádnu kolónu v stredu dopoludnia miestneho času neďaleko mesta Amchide pri hranici s Nigériou. Útok stoviek extrémistov sa začal odpálením improvizovaného výbušného zariadenia.

"Odpoveď našej armády bola okamžitá a primeraná. Útok sme odrazili a útočníkov zneutralizovali," povedal dnes hovorca kamerunského ministerstva obrany Didier Badjeck, ktorého citovala agentúra Reuters. Pri útoku podľa neho zomrelo 116 extrémistov a jeden vojak a boli zničené najmenej dve vozidlá.

Stredajší útok a počet obetí pre Reuters potvrdil aj vysokopostavený predstaviteľ regiónu na severe Kamerunu. Ďalší vpád bojovníkov Boko Haram sa podľa neho odohral v noci nadnes, pričom údaje o počtoch obetí nie sú bezprostredne známe.

Moslimská organizácia Boko Haram (v preklade "západné vzdelanie je hriech") už tento rok v rámci svojej kampane za islamský kalifát zabila vyše 3000 ľudí. Jej útoky sa sústreďujú najmä na regióny na severovýchode Nigérie.

Skupina v poslednom období realizuje tiež cezhraničné nájazdy do susedného Kamerunu. Tamojšie ministerstvo obrany preto v severných oblastiach rozmiestnilo svoje jednotky.

Boko Haram je aktívna od roku 2009. Svoje útoky pôvodne zameriavala najmä voči kresťanom. Od polovice roku 2013 sa jej terčom stali aj vládne bezpečnostné jednotky či civilisti kresťanského a moslimského vierovyznania bez rozdielu, ktorých teroristi likvidujú priamo v ich domoch, trhoviskách, nemocniciach či školách.