Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kamerunská armáda zabila 27 militantov zo skupiny Boko Haram

Bojovníci extrémistickej skupiny Boko Haram Foto: TASR/AP

Povstanie džihádistov z Boko Haram si za šesť rokov vyžiadalo približne 20.000 mŕtvych a ďalších 2,5 milióna ľudí pripravilo o domov.

Yaoundé 12. marca (TASR) - Príslušníci kamerunskej armády zabili v Nigérii v rámci cezhraničnej operácie 27 príslušníkov islamistickej skupiny Boko Haram. Informovala o tom agentúra AP.

Kamerunský generál Jacob Kodji uviedol, že pri operácii, ktorá sa začala vo štvrtok ráno v oblasti mesta Ashigashiya, ležiaceho na oboch stranách nigérijsko-kamerunskych hraníc, zahynul jeden vojak a ďalší siedmi utrpeli zranenia. Podľa Kodjiho bola operácia reakciou na viacero útokov, ktoré extrémisti z Boko Haram podnikli tento týždeň na kamerunskom území.

Povstanie džihádistov z Boko Haram si za šesť rokov vyžiadalo približne 20.000 mŕtvych a ďalších 2,5 milióna ľudí pripravilo o domov. Z Nigérie sa rozšírilo do susedných krajín - Čadu, Nigeru a Kamerunu.

Po tom, ako vojská Nigérie, Čadu a Kamerunu minulý rok vyhnali Boko Haram z miest a dedín, kde skupina uplatňovala extrémistický výklad islamského práva, začala páchať útoky na tzv. mäkké ciele, ako sú mešity, trhoviská a iné miesta, kde sa zhromažďuje mnoho ľudí.