Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kampaň Svetového dňa utečencov vyzýva: Vykroč s utečencami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako informovala OSN, v dôsledku vojen, násilia a prenasledovania počet utečencov za rok 2017 dosiahol rekordný počet: 68,5 milióna ľudí.

New York/Ženeva 19. júna (TASR) - Pod názvom "Vykroč s utečencami" (#StepWithRefugees) sa v tomto roku uskutoční kampaň Svetového dňa utečencov, ktorý pripadá na 20. júna. Ako informovala OSN na svojej webovej stránke, v dôsledku vojen, násilia a prenasledovania počet utečencov za rok 2017 dosiahol rekordný počet: 68,5 milióna ľudí.

Z nich 25,4 milióna boli utečenci, ktorí opustili domovy v dôsledku konfliktov a prenasledovania. Oproti roku 2016 to predstavuje nárast o 2,9 milióna ľudí a zároveň išlo o najvyššie zvýšenie v jednom roku, aké kedy Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zaznamenal. Zároveň počas žiadateľov o azyl sa zvýšil o 300.000 a predstavoval 3,1 milióna ľudí. Svoje domovy opustilo a premiestnilo sa len v rámci svojej krajiny okolo 40 miliónov osôb, čo je menej ako 40,3 milióna v roku 2016.

Vo svete, v ktorom násilie núti každý deň opustiť domovy stovky rodín, je potrebné, aby im medzinárodné spoločenstvo prejavilo podporu, konštatovala OSN.

Valné zhromaždenie OSN v roku 2001 v rezolúcii A/RES/55/76 rozhodlo, že každý rok sa 20. júna bude na svete pripomínať Svetový deň utečencov. Prvýkrát sa tak stalo 20. júna 2001.

UNHCR každý rok usporadúva rôzne podujatia okolo 20. júna s cieľom upútať pozornosť verejnosti na situáciu a problémy utečencov a odídencov.

Dohovor OSN o právnom postavení utečencov bol schválený 28. júla 1951 v Ženeve na konferencii o štatúte utečencov, ktorú zvolala OSN. Dohovor je základným medzinárodným právnym nástrojom na ochranu ľudí, ktorí museli opustiť svoju krajinu pred prenasledovaním alebo pred konfliktom.

V dohovore sa definuje štatút utečenca, hovorí sa v ňom o právach utečenca a popisujú sa v ňom i povinnosti utečenca voči prijímajúcej krajine. Stanovujú sa v ňom aj kategórie občanov, napríklad vojnových zločincov, ktorí štatút utečenca získať nemajú.

Od 1. januára 2016 stojí na čele UNHCR Filippo Grandi z Talianska. Stal sa 11. vysokým komisárom OSN pre utečencov; jeho päťročný mandát sa skončí 31. decembra 2020.

UNHCR za svoju činnosť získala dvakrát Nobelovu cenu mieru - v roku 1954 a v roku 1981.