Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Kampaň v KDR ukončil už štvrtý prezidentský kandidát

Na snímke vpravo belgický premiér Charles Michel a vľavo prezident Konžskej demokratickej republiky Félix Tshisekedi počas uvítacieho ceremoniálu v Bruseli 17. septembra 2019. Foto: TASR/AP

V noci na pondelok o tom informovala agentúra AFP, ktorá dodala, že prezidentské voľby sa v KDR uskutočnia 20. decembra a budú jednokolové.

Kinshasa 4. decembra (TASR) - Z volieb prezidenta Konžskej demokratickej republiky (KDR) odstúpil v poradí už štvrtý kandidát. Delly Sesanga v nedeľu stiahol svoju kandidatúru v prospech bývalého guvernéra Moiseho Katumbiho, čím posilnil zjednocovanie opozície a jej snahy o porážku úradujúceho prezidenta Félixa Tshisekediho v blížiacich sa voľbách.

V noci na pondelok o tom informovala agentúra AFP, ktorá dodala, že prezidentské voľby sa v KDR uskutočnia 20. decembra a budú jednokolové, čo je výhodné pre Tshisekediho a jeho prípadné znovuzvolenie.

V novembri, ešte pred oficiálnym začiatkom predvolebnej kampane, bolo "v hre" 26 kandidátov. Medzičasom však svoju kandidatúru stiahol bývalý premiér Augustin Matata Ponyo a dvaja menej známi kandidáti. Všetci traja podporili Katumbiho.

Delly Sesanga, právnik a poslanec z provincie Kasai-Central a vodca strany Všetci dobrovoľníci za obnovu KDR (ENVOL), v nedeľu oznámil, že tiež podporuje Katumbiho, bohatého obchodníka a bývalého guvernéra provincie Katanga bohatej na nerastné suroviny.

Sesanga varoval, že jednokolový formát hlasovania ponecháva opozícii v stredoafrickom štáte len "málo možností, ako sa vyhnúť pasci, ktorou je rozdrobenie hlasov" voličov, preto sa musí zjednotiť.

V prezidentských voľbách v roku 2018 Sesanga podporil Tshisekediho, ale medzičasom sa stal jeho ostrým kritikom: odsúdil ním nedodržané sľuby a neschopnosť zjednotiť krajinu.