Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Opätovné skúmanie kauzy Kampuschová sa skončilo

Natasha Kampuschová Foto: TASR/AP

Nataschu Kampuschovú uniesli ako desaťročnú 2. marca 1998 vo Viedni na ceste do školy.

Viedeň 12. apríla (TASR) - Opätovné skúmanie kauzy unesenej Rakúšanky Natasche Kampuschovej, na ktorom sa v uplynulých mesiacoch podieľali popri tíme rakúskych odborníkov, kriminalistov a prokurátorov aj špecialisti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a nemeckého Spolkového kriminálneho úradu (BKA), sa skončilo.

Po členoch parlamentnej vyšetrovacej komisie sa s obsahom záverečnej správy bude môcť v pondelok oboznámiť aj verejnosť. Pre tlačovú agentúru APA to dnes uviedol hovorca rakúskeho ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck, ktorý však zatiaľ odmietol uviesť akékoľvek podrobnosti. Ministerstvo nechcelo komentovať ani špekulácie o tom, že aj opakované skúmanie kauzy dospelo k záveru, že jediným páchateľom únosu bol Wolfgang Priklopil.

Pôvodne sa výsledky preverovania očakávali v decembri 2012, respektíve na začiatku tohto roka. Grundböck však už koncom minulého roka upozornil, že prednosť má kvalita preverovania. Zároveň pripomenul rozsah spisu, ktorý má medzičasom najmenej 270.000 strán. Grundöck už predtým zdôraznil, že skúmanie spisu neznamená nové trestnoprávne vyšetrovanie prípadu. Jeho cieľom by malo byť vyhodnotenie doterajšej práce vyšetrovateľov a analyzovanie ich metód v uplynulých 14 rokoch od samotného únosu s dôrazom na viac ako osem rokov, ktoré Kampuschová strávila v moci únoscu. Použije sa pri tom metodika FBI a BKA aplikovaná v podobných prípadoch. Za účasť zahraničných špecialistov na obnovenom vyšetrovaní prípadu sa záverečnej správe zverejnenej vlani v júni postavil stály vyšetrovací parlamentný výbor pre vnútorné záležitosti. Dokument odhalil vážne nedostatky vo vyšetrovaní. Členovia výboru konštatovali, že vyšetrovatelia nekonali s potrebnou profesionalitou a v nedostatočnej miere venovali pozornosť podstatným aspektom, ktoré vyvstali v priebehu vyšetrovania.

Nový tím tvorilo 14 členov operatívnej skupiny a sedemčlenné riadiace grémium, ktoré sa zapájalo do činnosti vždy pri zistení nových poznatkov. Na aktivitách sa podieľali aj špecialisti z BKA a FBI, kým v prípade domácich vyšetrovateľov sa dbalo na to, aby popri adekvátnej odbornosti išlo o osoby, ktoré doteraz v žiadnej súvislosti neprišli do kontaktu s týmto prípadom.

Nataschu Kampuschovú uniesli ako desaťročnú 2. marca 1998 vo Viedni na ceste do školy. Ani niekoľkoročné pátranie neprinieslo očakávaný výsledok. Až 23. augusta 2006 sa obeti únosu podarilo využiť chvíľkovú nepozornosť páchateľa Wolfganga Priklopila a dostať sa na slobodu. Únosca, povolaním elektrotechnik, tínedžerku po celý čas väznil vo svojom dome v dolnorakúskom Strasshofe, kde Natascha strávila v zajatí 3096 dní. Priklopil spáchal na úteku pred políciou ešte v ten istý deň samovraždu skokom pod vlak vo Viedni. Prípad vyvolal nielen množstvo emócií, ale aj rôznych špekulácií, fám a vyšetrovacích verzií. Iba minimum z nich bolo možné vierohodne overiť.