Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kanada dosiahla cieľ prijatia 25.000 sýrskych utečencov do marca

Vojenským špeciálom priletela v noci na piatok 11. decembra do kanadského mesta Toronto prvá skupina 163 sýrskych utečencov, ktorých prišiel na letisko privítať aj novozvolený premiér Justin Trudeau.Na snímke novozvolený kanadský premiér Justin Trudeau dáva zimnú vetrovku Madeleine Jamkossianovej (druhá sprava), ktorá priletela so svojou rodinou zo Sýrie na letisko v Toronte v piatok 11. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Záväzok Kanady odráža zmenu vo vedení krajiny po októbrových voľbách. Predošlá konzervatívna vláda odmietla presídlenie ďalších sýrskych utečencov.

Toronto 1. marca (TASR) - Kanadská vláda v pondelok oznámila, že krajina dosiahla svoj cieľ prijať do marca 25.000 sýrskych utečencov.

Minister pre imigráciu John McCallum na letisku v Toronte pri prílete posledného z vládou zorganizovaných letov s utečencami hovoril o významnom míľniku s tým, že pokračujú práce na integrovaní Sýrčanov do kanadskej spoločnosti, informovala agentúra AP.

Program presídlenia utečencov spustila Kanada vlani v novembri po nástupe nového liberálneho premiéra Justina Trudeaua. Ten prisľúbil prijatie 25.000 utečencov, ktorých bude podporovať kanadská vláda, do konca roku 2015 v čase intenzívnych diskusií na Západe o tom, čo robiť s ľuďmi utekajúcimi pred násilím na Blízkom východe. Trudeau neskôr tento termín posunul o dva mesiace.

V Spojených štátoch plánuje vláda prezidenta Baracka Obamu prijať 10.000 sýrskych utečencov. Viacero republikánskych guvernérov sa však pokúša zastaviť príchod Sýrčanov do svojich štátov po krvavých útokoch v Paríži a Kalifornii.

Záväzok Kanady odráža zmenu vo vedení krajiny po októbrových voľbách. Predošlá konzervatívna vláda odmietla presídlenie ďalších sýrskych utečencov aj po reakciách, ktoré vyvolala fotografia utopeného trojročného sýrskeho chlapca na tureckej pláži. Chlapec mal príbuzných v Kanade, kde sa utečenecká kríza stala dôležitou predvolebnou témou.

McCallum predtým vyjadril nádej, že sa do konca roka podarí do Kanady dopraviť celkovo 35.000 až 50.000 sýrskych utečencov.