Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Väčšina obyvateľov kanadského mesta, pri ktorom horelo, sa môže vrátiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takmer 80-tisícové mesto Fort McMurray bolo úplne evakuované začiatkom mája.

Montreal 31. mája (TASR) - Vďaka ústupu ničivých lesných požiarov sa väčšina obyvateľov kanadského mesta Fort McMurray môže začať od stredy vracať do svojich domovov. Oznámila to v pondelok guvernérka provincie Alberta Rachel Notleyová.

Len asi 9000 obyvateľov troch najviac postihnutých štvrtí Abasand, Beacon Hill a Waterways musí ešte určitý čas čakať, pretože ovzdušie a pôda sú stále silno kontaminované chemickými látkami. Tieto štvrte boli obohnané plotom, aby sa ich obyvatelia nepokúšali o návrat na vlastnú päsť.

Takmer 80-tisícové mesto Fort McMurray ležiace na západe Kanady v oblasti ropných pieskov bolo úplne evakuované začiatkom mája. Po uhasení všetkých požiarov v jeho katastri sa ukázalo, že škody sú vo všeobecnosti nižšie ako sa čakalo. Tri spomínané štvrte sú však zničené na 70-90 percent.

Dobrovoľný návrat obyvateľov by mal trvať dva týždne. Zatiaľ sa neodporúča osobám s dýchacími problémami, starším ľuďom a rodinám s deťmi mladšími ako sedem rokov.

V meste a jeho okolí padlo za obeť plameňom 580.000 hektárov lesov. Požiare sa následne rozšírili do neobývaných oblastí a sužujú už aj susednú provinciu Saskatchewan.