Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kanada nezmení rozhodnutie stiahnuť svoje stíhačky z útokov proti IS

Justin Trudeau, archívne foto Foto: TASR/AP

Šestica kanadských stíhačiek ešte stále útočí na ciele v Iraku a Sýrii a Trudeau odmietol povedať, kedy ich stiahne.

Belek 16. novembra (TASR) - Kanada napriek teroristickým útokom v Paríži dodrží sľub a stiahne všetkých šesť svojich stíhačiek, ktoré bombardujú militantov Islamského štátu (IS) v Iraku a Sýrii. Na záver summitu skupiny G20 v Turecku to dnes povedal nový kanadský premiér Justin Trudeau, informovala tlačová agentúra Reuters.

Trudeau povedal novinárom, že Kanada rokovala so svojimi spojencami o iných možnostiach, ako by mohla zostať zapojená do vojenskej kampane proti IS. Mohla by napríklad rozšíriť existujúci výcvik miestnych vojakov v Iraku, dodal.

Trudeau sa ujal funkcie po októbrových voľbách, v ktorých kandidoval so sľubom, že stiahne kanadské stíhačky z medzinárodnej koalície bombardujúcej ciele IS.

Spojené štáty a Británia vyjadrili podľa diplomatov obavy, že stiahnutie sa Kanady z náletov by mohlo oslabiť spojeneckú koalíciu.

Šestica kanadských stíhačiek ešte stále útočí na ciele v Iraku a Sýrii a Trudeau odmietol povedať, kedy ich stiahne. Súčasná misia za účasti kanadských letcov má mandát do konca budúceho marca.

Kanada má tiež asi 70 vojenských veliteľov výcviku, ktorí pracujú s kurdskými bojovníkmi na severe Iraku. "Kanada sa v žiadnom prípade nezbavuje záväzku byť súčasťou koalície proti IS a byť do nej zapojená vojensky," citovala premiéra agentúra Reuters.

V rámci snahy o riešenie sýrskej krízy sa Trudeau zaviazal, že Kanada do konca roka prijme 25.000 sýrskych utečencov. Kritici tohto návrhu hovoria, že nebude možné každého dôsledne preveriť z bezpečnostného hľadiska. Trudeau reagoval, že preberie potenciálne nebezpečenstvo s americkým prezidentom Barackom Obamom, keď sa tento týždeň stretnú na summite skupiny Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) vo filipínskej Manile.