Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kanada môže prijať ďalších 10.000 utečencov, sľúbil premiér Harper

Kanadský premiér Stephen Harper, archívne foto Foto: TASR/AP

V krajine sa už usadilo takmer 20.000 irackých a 2500 sýrskych utečencov.

Ottawa 11. augusta (TASR) - Premiér Stephen Harper v pondelok prisľúbil, že Kanada prijme počas najbližších štyroch rokov ďalších 10.000 utečencov z Iraku a Sýrie, ak sa po októbrových parlamentných voľbách k moci opäť dostane konzervatívna vláda.

V Kanade sa už usadilo takmer 20.000 irackých a 2500 sýrskych utečencov, povedal Harper novinárom na predvolebnej akcii v Toronte.

Webová stránka kanadskej Rady pre prisťahovalectvo a utečencov podľa agentúry Reuters uvádza, že krajina vlani vyhovela žiadostiam 19.900 utečencov zo všetkých krajín.

Harper však povedal, že rozsah humanitárnej krízy je taký veľký, že ju nemôže vyriešiť iba utečenecká politika. "Musíme zastaviť Islamský štát," vyhlásil.

V nedeľu sa premiér vyjadril, že ak bude opätovne zvolený do funkcie, zabezpečí, aby bolo trestným činom, ak Kanaďania odcestujú do oblastí kontrolovaných skupinami označenými za teroristické, akou je i tzv. Islamský štát.

Kanada je súčasťou koalície vedenej USA, ktorá od minulého roka letecky útočí na ciele Islamského štátu v Sýrii a Iraku.

Podľa väčšiny predvolebných prieskumov vládnuca Konzervatívna strana mierne zaostáva za opozičnými Novými demokratmi. Na treťom mieste v prieskumoch je Liberálna strana.

Parlamentné voľby sa v Kanade uskutočnia 19. októbra.