Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Streľba v Ottawe! Mesto je stále plné policajtov, strielať mal Kanaďan

Foto: TASR/AP

Ľudia unikali z parlamentu po lešení, ktoré tam stálo kvôli prebiehajúcim rekonštrukciám.

Ottawa 23. októbra (Teraz.sk/TASR) - V kanadskom hlavnom meste Ottawa sa v stredu strieľalo. Ottawská polícia oznámila, že výstrely padli na dvoch miestach v meste - pri vojnovom pamätníku a v parlamentnej budove. V blízkom nákupnom centre sa vôbec nestrieľalo, ako uvádzali prvé správy. Všetky tri lokality sú v centre a od seba vzdialené necelého 1,5 kilometra, uviedla agentúra AP.

Pri pamätníku útočník postrelil vojaka, ten neskôr zomrel v nemocnici. Okrem neho mal zranenia utrpieť aj ochrankár parlamentu. Nemocnica v Ottawe informovala, že po streleckých incidentoch prijala troch pacientov, dvaja z nich sú v stabilizovanom stave.

Kanadského vojaka stojaceho na stráži pri vojnovom pamätníku smrteľne postrelil puškou útočník, oblečený v čiernom a so šatkou na tvári. Streľba sa strhla aj vo vnútri parlamentu a úrady informovali, že polícia zabila najmenej jedného strelca.

Kanadská polícia dnes oznámila, že "v tejto chvíli" ešte nemôže potvrdiť, či muž, ktorý zastrelil vojaka pri Národnom vojnovom pamätníku, bol tou istou osobou, ktorá krátko nato zaútočila v neďalekých parlamentných budovách. Zatiaľ nebol nikto zatknutý, pátranie po ďalších možných strelcoch pokračuje. Polícia je presvedčená, že na úteku je ešte najmenej jeden strelec, pretože výstrely padli aj v nákupnom stredisku v blízkosti parlamentnej budovy.

Polícia ďalej uviedla, že operácia na zaistenie bezpečnosti v parlamente stále prebieha a že útoky v Ottawe ju "zaskočili". Podľa ďalších slov polície je hrozba nebezpečenstva v kanadskom parlamente na strednom stupni "už niekoľko ostatných rokov" a "ani nedávno ho nezmenili". Polícia podľa agentúry AP uviedla, že pátra po dvoch ďalších podozrivých.


Polícia uviedla meno podozrivého


Kanadská polícia dnes uviedla, že vyšetruje podozrivého menom Michael Zehaf-Bibeau. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa dvoch predstaviteľov amerických bezpečnostných služieb bol páchateľom kanadský občan, ktorý konvertoval na islam. Jeden z amerických predstaviteľov zároveň uviedol, že podozrivý pochádzal z provincie Quebec.

Kanadský premiér Harper: Parlament a vláda musia fungovať napriek útokom

Premiér Harper vyjadril odhodlanie, že vláda ani parlament sa nenechajú zastrašiť dnešnými streľbami v hlavnom meste.

"Premiér oznámil, že ešte stále sa zhromažďujú fakty a údaje, ale zároveň odsúdil tento opovrhnutiahodný útok," uvádzalo sa vo vyhlásení úradu premiéra po tom, čo bol zastrelený vojak na stráži pri Národnom vojnovom pamätníku v centre Ottawy, a po streľbe vo vnútri neďalekej parlamentnej budovy.

"Premiér zopakoval, že je dôležité, aby vláda a náš parlament naďalej fungovali," napísal Harperov úrad, ktorý citovala tlačová agentúra Reuters.

Obama telefonoval s Harperom

Spojené štáty dnes ponúkli pomoc Kanade po streľbách v budove kanadského parlamentu v hlavnom meste Ottawa, oznámil Biely dom.

Barack Obama
Foto: TASR/AP
Hovorca Josh Earnest uviedol, že americký prezident Barack Obama sa telefonicky rozprával s kanadským premiérom a prediskutovali spolu incident. Hovorca dodal, že myšlienky a modlitby Američanov sú s kanadským ľudom, a zdôraznil pevnosť americko-kanadských vzťahov.

Earnest povedal novinárom, že americkí predstavitelia, vrátane tých z Bieleho domu, sú v kontakte s kanadskými kolegami a ponúkli im pomoc USA.

Hovorca Bieleho domu tiež uviedol, že americkí predstavitelia nemajú také kompetencie, aby mohli určiť, či streľby dnes dopoludnia v Ottawe sú výsledkom teroristického útoku.

V parlamente sa v čase útoku nachádzal aj kanadský premiér Harper, ktorému sa však podarilo budovu opustiť a je v bezpečí. Harper mal v parlamente práve príhovor na zasadnutí zákonodarcov svojej konzervatívnej strany, keď do budovy vtrhol ozbrojený muž a bežal okolo dverí ich zasadacej miestnosti. Agentúre Reuters to uviedol minister Tony Clement. Podľa jeho slov bolo počuť hlučný buchot a zvuk streľby. "Všetci sme sa rozpŕchli. Bolo to počuť hneď pred našimi dverami," dodal minister.

Svedkovia povedali, že polícia prenasledovala po budove parlamentu muža, a vyhlásili, že padlo najmenej 30 výstrelov.

Duel Ottawy s Torontom po streľbe pri parlamente odložili

Stredajší domáci zápas klubu NHL Ottawa Senators odložili po incidente, ktorý sa udial neďaleko budovy parlamentu v kanadskej metropole. Senators mali na svojom ľade privítať hokejistov Toronta Maple Leafs, nový termín duelu v tejto chvíli nie je známy.

"Vedenie NHL vyjadruje sympatie a modlitby pre všetkých, ktorých udalosti v Ottawe postihli," citovala agentúra AP vyhlásenie vedenia súťaže.

Kanadské úrady zvýšili ešte v utorok stupeň nebezpečenstva terorizmu v krajine z nízkeho na stredný pre množiace sa výhražné vyjadrenia niekoľkých radikálnych skupín ako al-Káida alebo Islamský štát (IS). Tajné služby naznačili, že "jednotlivec alebo skupina doma či v zahraničí má zámer vykonať teroristický čin" na území Kanady. Krajina sa totiž pripojila ku koalícii, ktorá podniká nálety proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku.

Kanadské opatrenia súvisia aj s prípadom, keď mladý islamista zaútočil svojím autom v noci z pondelka na utorok neďaleko Montrealu na dvojicu príslušníkov kanadských ozbrojených síl, z ktorých jeden zomrel a ďalší utrpel zranenia. Polícia 25-ročného útočníka Martina Couturea Rouleaua následne pri zásahu zastrelila. Informácie priniesli agentúry DPA a Reuters.