Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útok vo Francúzsku: Podozrivý muž sa priznal k vražde, prezradil motív

Policajná eskort vedie Yassinea Salhiho 28. júna 2015 Foto: TASR/AP

Podozrivý Yassin Salhi sa okrem vraždy pokúsil aj o útok v továrni na výrobu priemyselných plynov.

Paríž/Ottawa 28. júna (TASR) - Muž podozrivý z piatkovej vraždy majiteľa dopravnej firmy sa k svojmu činu priznal, informovali dnes s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu francúzske médiá.

Podozrivý Yassin Salhi sa okrem vraždy pokúsil aj o útok v továrni na výrobu priemyselných plynov v Saint-Quentin-Fallavier vo francúzskom kraji Isere, keď autom narážal do zásobníkov s priemyselným plynom.

Obeťou vraždy bol Salhiho zamestnávateľ, podnikateľ Hervé Cornara. Jeho bezhlavé telo sa našlo v areáli a hlava na plote továrne. Pitva tela obete zatiaľ nepreukázala, kedy nastala smrť, či pri dusení, škrtení alebo odrezaní hlavy, spresnili zdroje blízke vyšetrovaniu.

Hervé Cornara by bol dnes oslávil 55. narodeniny, informovali francúzske médiá.

Motívom vraždy bola nenávisť k nadriadenému

Francúzski vyšetrovatelia dnes po dvoch dňoch prepustili na slobodu manželku a sestru Yassina Salhiho, ktorý sa dnes priznal k vražde svojho zamestnávateľa a je podozrivý z následného útoku v továrni na výrobu priemyselných plynov v kraji Isere.

Salhi po počiatočnom mlčaní začal v sobotu spolupracovať s vyšetrovateľmi a uviedol okolnosti, za akých zabil svojho nadriadeného, 54-ročného Hervého Cornaru.

Zdroj blízky vyšetrovaniu dnes médiá informoval, že Salhi svojho šéfa zavraždil na parkovisku, odkiaľ sa autom presunul do továrne Air Products v Saint-Quentin-Fallavier. V jej areáli, mimo dosahu bezpečnostných kamier, vyhodil bezhlavé telo obete a hlavu zavesil na továrenský plot. Potom sa v hangároch pokúsil spôsobiť explóziu nárazmi svojho malého nákladného auta do plynových a acetónových bômb.

Policajt stráži prechod prechodcov, zatiaľ čo reportér sa blíži k miestu, kde došlo k útoku v Saint-Quentin-Fallavier, Francúzsko, 26. júna 2015
Foto: TASR/AP

Analýzou Salhiho mobilného telefónu sa zistilo, že na číslo mobilu v Kanade zaslal svoju selfie snímku s odrezanou hlavou. Kanadské úrady preto začali pátrať po identite adresáta, pričom pripustili, že sa môže nachádzať mimo územia Kanady. Hovorca kanadského ministerstva vnútra odmietol komentovať špekulácie médií, že táto osoba sa nachádza v Sýrii. Salhi údajne počas výsluchov tvrdil, že konal sám.

Podľa francúzskych médií sa Salhi vyšetrovateľom priznal, že pred vraždou sa pohádal s Cornarom i svojou manželkou. Jeden zo spolupracovníkov oboch mužov v rozhovore pre i-Télé uviedol, že dva dni pred útokom mali obaja muži spor kvôli tomu, že Salhi zhodil paletu s drahou počítačovou technikou.

Podľa i-Télé Salhi pred vyšetrovateľmi vyhlásil, že kvôli sporom so ženou a s nadriadeným chcel spáchať samovraždu, ale nemal v úmysle spáchať teroristický čin. Uviedol, že motívom vraždy bola nenávisť voči Cornarovi a ich spory. Vyhlásil tiež, že vražda bola spúšťačom jeho ďalšieho konania v továrni, kde sa pokúsil o čin vyhodnotený úradmi ako teroristický.

Salhiho dnes v sprievode po zuby ozbrojených a zamaskovaných policajtov previezli do bytu na lyonskom predmestí Saint-Priest, v ktorom býval so ženou a ich tromi deťmi, aby tam v jeho prítomnosti urobili domovú prehliadku.

Francúzska tajná služba Salhiho v roku 2006 začala sledovať ako potenciálne nebezpečnú osobu, v roku 2008 so sledovaním prestala. Podľa niektorých zdrojov sa Salhi zradikalizoval začiatkom 21. storočia, keď sa v Pontarlier na východe krajiny dostal do kontaktu s Frédérikom-Jeanom Salvim, ktorý konvertoval na islam a používal meno Ali. Salvi je podozrivý z účasti na príprave atentátov, ktoré v Indonézii spáchala sieť al-Káida.

Pri odrezanej hlave Salhiho obete sa našla čierna a biela vlajka s vyznaním viery v arabčine. Tento scenár pripomína spôsob, akým svojich rukojemníkov popravuje Islamský štát. Ten sa však k útoku vo Francúzsku neprihlásil. Zodpovednosť však prevzal za útoky, ktoré sa v piatok odohrali v Tunisku a Kuvajte.

Kanada pátra po prijímateľovi selfie útočníka s odrezanou hlavou

Kanadské úrady pracujú na lokalizácii osoby, ktorej muž podozrivý z piatkovej vraždy majiteľa dopravnej firmy a následného útoku v továrni na výrobu priemyselných plynov vo francúzskom kraji Isere zaslal cez aplikáciu WhatsApp svoju selfie s odrezanou hlavou svojej obete.

Pátranie kanadských úradov v rozhovore pre francúzske médiá potvrdil hovorca kanadského ministerstva vnútra Jean-Christophe de Le Rue. Pátranie je sťažené tým, že "kontaktná osoba môže byť v zahraničí".

Podozrivý muž Yassin Salhi odoslal svoju fotografiu s odrezanou hlavou obete na kanadské mobilné číslo. Vyšetrovatelia pripúšťajú, že kanadský mobil mohol byť len "spojkou", z ktorej selfie mohla byť odoslaná inému prijímateľovi.

Francúzske médiá špekulovali, že adresátom autoportrétu bol údajne muž, ktorý sa momentálne nachádza v Sýrii. Pred časom sa oňho zaujímala aj francúzska tajná služba DGSI.

Vyšetrovatelia útoku v Saint-Quentin-Fallavier nateraz naďalej pracujú len s verziou, že podozrivý Yassin Salhi nemal žiadneho komplica pri plánovaní útoku ani jeho spáchaní.