Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Kanada pošle Ukrajine vyše 800 dronov na pomoc v boji proti Rusku

Na archívnej snímke vojaci 1. brigády ukrajinskej Národnej gardy absolvujú bojový výcvik na severe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ministerstvo národnej obrany v oznámení uviedlo, že drony sa stali pre Ukrajinu v boji proti inváznym ruským vojakom životne dôležitou spôsobilosťou.

Ottawa 20. februára (TASR) - Kanadská vláda v pondelok oznámila, že pošle Ukrajine vyše 800 dronov a s dodávaním začne už túto jar. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Ministerstvo národnej obrany v oznámení uviedlo, že drony sa stali pre Ukrajinu v boji proti inváznym ruským vojakom životne dôležitou spôsobilosťou. Ministerstvo dodalo, že drony sú dôležité pre prieskum a zhromažďovanie spravodajských informácií a môžu sa tiež využívať na presun zásob vrátane munície.

Budú stáť vyše 95 miliónov kanadských dolárov (70 miliónov USD) a sú súčasťou predtým oznámenej vojenskej pomoci Kanady Ukrajine za 500 miliónov kanadských dolárov (370 miliónov USD).

Mnohoúčelové bezpilotné systémy SkyRanger R70 vyrába spoločnosť Teledyne v meste Waterloo v kanadskej provincii Ontario.

Oznámenie prišlo niekoľko dní pred druhým výročím ruskej invázie na Ukrajinu.

Kanada predtým venovala Ukrajine 100 kamier pre drony s vysokou rozlišovacou schopnosťou a za posledné dva roky sa zaviazala, že Ukrajine dodá vojenskú pomoc za 2,4 miliardy kanadských dolárov (1,8 miliardy USD).