Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kanada pred 50 rokmi vztýčila pred parlamentom národnú zástavu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Červeno-bielu zástavu s javorovým listom v bielom poli vztýčili prvýkrát 15. februára 1965 pred budovou parlamentu v Ottawe.

Ottawa 13. februára (TASR) - Červeno-bielu zástavu s javorovým listom v bielom poli vztýčili prvýkrát 15. februára 1965 pred budovou parlamentu v Ottawe. V nedeľu 15. februára tohto roku Kanada oslávi 50. výročie tejto udalosti.

Od roku 1996 je zároveň 15. február Dňom národnej zástavy. Tento deň za sviatok vyhlásil vtedajší predseda vlády Joseph Jacques Jean Chrétien. Od roku 1996 obyvatelia Kanady využívajú 15. február na to, aby prejavili hrdosť na svoje občianstvo a uznali, že sa im dostalo privilégia žiť v Kanade.

Zástava Kanady predstavuje symbol spájajúci obyvateľstvo krajiny.

Slávnostný akt vztýčenia štátnej vlajky sa 15. februára 1965 konal zároveň aj pred stovkami úradov na celom území krajiny.

Pre Kanaďanov je 15. február príležitosťou, aby slávili nielen sviatok - Deň národnej zástavy -, ale aj to, čo symbolizuje: krajinu, jej územie i dejiny a občianstvo. Slávenie Dňa národnej zástavy ponúka možnosť prejaviť národnú hrdosť a identitu ku krajine.

Hrdosť k zástave môžu prejaviť Kanaďania rôzne - napríklad žiaci v školách si pripomínajú históriu vzniku súčasnej zástavy, médiá sprostredkúvajú rozprávania vojnových veteránov, ale národnú identitu možno vyjadriť aj dobrovoľníckou prácou v rôznych zariadeniach sociálnych služieb v blízkosti miesta pobytu.

Národná zástava patrí k piatim základným prvkom, ktoré formovali Kanadu ako krajinu a jej ľud. K zmieneným prvkom patria: vznik Konfederácie z roku 1867, potvrdenie národa v bitke pri Crete de Virmy z roku 1917, podpísanie Westminsterského štatútu z roku 1931, oficiálne vztýčenie národnej zástavy v roku 1965 a prijatie Charty práv a slobôd v roku 1982.

Od roku 1870 kanadský Red Ensign slúžil ako kanadská zástava na súši i morských plavidlách. Potom od roku 1924 bolo povolené rozmiestniť Red Ensign na kanadských vládnych budovách v zahraničí. Po roku 1945 sa táto zástava mohla umiestniť už aj na federálnych budovách v Kanade.

Ešte pred schválením Westminsterského štatútu v roku 1931 sa kanadská vláda usilovala o vytvorenie vlastnej zástavy krajiny. V roku 1925 a neskôr v roku 1946 boli z toho dôvodu vytvorené výbory na vznik národnej zástavy, ale k oficiálnemu hlasovaniu o jej vzniku v parlamente nedošlo. Keďže sa v roku 1964 blížilo 100. výročie Konfederácie, vtedajší premiér Lester Pearson informoval Poslaneckú snemovňu o zámere vládneho kabinetu oficiálne vybaviť krajinu vlastnou národnou zástavou. Pred výberovú komisiu sa dostali tisíce návrhov, o ktorých sa nielen v parlamente, ale aj v krajine diskutovalo celé mesiace. Napokon za symbol Kanady poslanci vybrali zástavu s dvoma červenými pruhmi na okrajoch, bielym poľom a v ňom červeným javorovým listom. Kráľovná Veľkej Británie Alžbeta II. podpísala výber poslancov a zástava bola oficiálne prvýkrát vztýčená 15. februára 1965.