Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Kanadský premiér odsúdil teroristický útok na moslimskú rodinu

Na archívnej snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Vyjadril sa tak po nedeľňajšom nenávistnom útoku na členov moslimskej rodiny v meste London v provincii Ontário, ktorý si vyžiadal štyri obete na životoch.

Ottawa 9. júna (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau v utorok prisľúbil zvýšenie úsilia v boji proti krajne pravicovým skupinám. Vyjadril sa tak po nedeľňajšom nenávistnom útoku na členov moslimskej rodiny v meste London v provincii Ontário, ktorý si vyžiadal štyri obete na životoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

Členovia troch generácií jednej rodiny vo veku 15-74 rokov prišli o život, keď do nich na križovatke úmyselne vrazilo motorové vozidlo, ktoré vyšlo na chodník, kadiaľ prechádzali. Terčom útoku sa podľa polície stali pre ich moslimské vierovyznanie. Nešťastie prežil len deväťročný chlapec, ktorý je hospitalizovaný, nie je však v ohrození života.

Polícia na parkovisku pri obchodnom dome približne sedem kilometrov od miesta útoku zadržala 20-ročného belocha Nathaniela Veltmana, ktorý bol obvinený v štyroch prípadoch vraždy prvého stupňa a v jednom prípade z pokusu o vraždu. Orgány činné v trestnom konaní zvažujú možné obvinenia z terorizmu. Podľa polície muž svoje obete nepoznal. Ako uviedol samotný podozrivý, útok bol plánovaný.

"Bol to teroristický útok motivovaný nenávisťou, v srdci jednej z našich komunít," povedal Trudeau na pôde kanadskej Dolnej snemovne (dolnej komory parlamentu) po tom, čo si poslanci minútou ticha uctili obete útoku. Násilný skutok odsúdili ako akt "islamofóbie", ktorá sa v posledných rokoch rozšírila v krajine dlhodobo známej vysokou mierou tolerancie.

"Budeme pokračovať v boji proti nenávisti na internete i v offline priestore... (vrátane) podnikania krokov na zrušenie krajne pravicových nenávistných skupín," uviedol Trudeau. Ako príklad pripomenul, že vo februári Kanada pridala na zoznam teroristických subjektov pravicovú skupinu Proud Boys.

Mesto London ležiace medzi Detroitom a Torontom, v ktorom žije približne 400.000 obyvateľov, má početnú moslimskú komunitu a stoja tam najmenej tri mešity. Podľa imáma mešity, pri ktorej došlo k útoku, tam bezpečnostné opatrenia sprísnili po útokoch v novozélandskom Christchurchi z roku 2019.

Išlo o najhorší útok voči kanadským moslimom, odkedy v roku 2017 strelec zabil šiestich ľudí v mešite v meste Quebec. Starosta Londonu Ed Holder najnovší útok označil za najhoršiu masovú vraždu v dejinách mesta.