Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Kanada tento rok prijme o tretinu zahraničných študentov menej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V tomto roku dostane povolenie na štúdium približne 364.000 študentov zo zahraničia, čo je o 35 percent menej ako v roku 2023.

Montreal 22. januára (TASR) - Kanada tento rok dočasne zníži počet vystavených nových povolení pre zahraničných študentov o jednu tretinu v porovnaní s rokom 2023, uviedol v pondelok minister pre imigráciu, utečencov a občianstvo Marc Miller. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Cieľom opatrenia je čiastočne zmierniť rýchlo rastúci dopyt po bývaní a sociálnych službách, keďže sa počet zahraničných študentov v porovnaní s predchádzajúcim desaťročím strojnásobil a v dôsledku toho sa bytová kríza v krajine neustále zhoršuje.

V tomto roku dostane povolenie na štúdium približne 364.000 študentov zo zahraničia, čo je o 35 percent menej ako v roku 2023. Limit na rok 2025 sa bude posudzovať na konci tohto roka.

"Bolo by nesprávne prijímať v Kanade študentov zo zahraničia s vedomím, že nie všetci z nich dostanú zdroje potrebné na dosiahnutie úspechu a že sa domov vrátia rozčarovaní a sklamaní z kanadského vzdelávacieho systému," uviedol Miller.

Obmedzenie sa nebude týkať študentov magisterského a doktorandského štúdia, ani študentov základných a stredných škôl.

Kanadská vláda taktiež obmedzí zahraničným študentom možnosti získať pracovné povolenie a zakročí proti súkromným školám a podvodným inštitúciám, ktoré od zahraničných študentov požadujú vysoké školné a napriek tomu poskytujú nekvalitné alebo dokonca žiadne vzdelanie.

"Zámerom programu nie je umožniť získať falošné diplomy v oblasti obchodu a podnikania len preto, aby sem mohli ľudia chodiť a šoférovať Uber," povedal kanadský minister.