Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kanadskí politici odsúdili útok na sýrskych utečencov vo Vancouveri

Justin Trudeau Foto: TASR/AP

K incidentu došlo v piatok večer, keď sa v sídle moslimskej asociácie vo Vancouveri konal večierok na privítanie utečencov zo Sýrie, ktorí len nedávno pricestovali do Kanady.

Vancouver 10. januára (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau dnes odsúdil útok korenistým sprejom, ktorého terčom sa v kanadskom Vancouveri stala skupina sýrskych utečencov. Polícia prípad vyšetruje pre podozrenie, že ide o prejav rasovej nenávisti.

K incidentu došlo v piatok večer, keď sa v sídle moslimskej asociácie vo Vancouveri konal večierok na privítanie utečencov zo Sýrie, ktorí len nedávno pricestovali do Kanady. Polícia informovala, že útok spáchal muž v bielej mikine, ktorý počas jazdy na bicykli korenistým sprejom postriekal asi 15-30 ľudí čakajúcich na odvoz autobusom z večierka.

Trudeau dnes vo svojom komentári na sieti Twitter uviedol, že útočník "nie je tým, kým sme my, a neprejavil vrelé prijatie, aké ponúkli Kanaďania". Útok odsúdili aj predsedníčka vlády Britskej Kolumbie Christy Clarková, primátor Vancouveru Gregor Robertson a federálny minister pre migráciu John McCallum.




Podľa jednej z obetí ľudia po útoku začali kašľať a pociťovať pálenie v očiach. Niektorí aj zvracali. Stav viacerých si vyžiadal ošetrenie v nemocnici. Páchateľ podľa tohto zdroja totiž zrejme korenistú zmes vystriekal v polouzavretom vchode do budovy, čím sa znásobil jeho účinok na skupinu ľudí, v ktorej boli aj ženy a deti.

Polícia vo Vancouveri zatiaľ nezadržala žiadnu podozrivú osobu, informovala agentúra AP.

Kanadská vláda sa zaviazala, že do konca februára tohto roku prijme 25.000 utečencov zo Sýrie, pričom tisíce z nich už v Kanade sú.