Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kanada: Vláda predstavila novú protiteroristickú legislatívu

Dym stúpa zo skladu so zábavnou pyrotechnikou po mohutnom výbuchu Foto: TASR/AP

Kanadská vláda dnes oficiálne predstavila novú bezpečnostnú legislatívu, na základe ktorej dostanú tamojšie policajné a špionážne zložky širšie právomoci na zabránenie teroristickému útoku.

Toronto 30. januára (TASR) - Kanadská vláda dnes oficiálne predstavila novú bezpečnostnú legislatívu, na základe ktorej dostanú tamojšie policajné a špionážne zložky širšie právomoci na zabránenie potenciálnemu teroristickému útoku.

Informovali to tom agentúry Reuters a AP.

Kanadská bezpečnostná spravodajská služba (CSIS) bude na základe tejto legislatívy prvýkrát môcť zasiahnuť, aby zabránila a predišla teroristickému útoku. V súčasnosti len zhromažďuje informácie a odovzdáva ich polícii. Policajné zložky dostanú právomoc zadržať podozrivé osoby na dlhšie obdobie.

Na základe návrhu nového zákona sa bude v Kanade považovať za zločin aj internetová podporu terorizmu voči kanadským občanom.

Každú osobu zadržanú pre podozrenie zo zapletenia sa do teroristických aktivít bude po novom Kanada bez vznesenia obvinenia môcť zadržať až na sedem dní. Kanadské špionážne zložky dostanú právomoc proti útokom zakročiť priamo.

K vypracovaniu novej legislatívy pristúpila Kanada vlani v októbri po sérii dvoch na sebe nezávislých útokoch islamských extrémistov v Ottawe a Quebecu, ktorí o sebe tvrdili, že sa inšpirovali militantnou skupinou Islamský štát (IS).