Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zasadnutie limskej skupiny o Venezuele bude 4. februára v Ottawe

Na archívnej snímke Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Účastníci prediskutujú možné kroky na podporu venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa a ľudu tejto krajiny, uviedla.

Ottawa 28. januára (TASR) - Kanadská Ottawa bude 4. februára dejiskom "naliehavého stretnutia" zástupcov štátov tzv. limskej skupiny, ktoré sa bude venovať kríze vo Venezuele. Informovala o tom v pondelok ministerka zahraničných vecí Kanady Chrystia Freelandová.

Účastníci prediskutujú možné kroky na podporu venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa a ľudu tejto krajiny, uviedla.

Väčšina členov tzv. limskej skupiny - bloku 14 latinskoamerických krajín a Kanady - nalieha na venezuelského prezidenta Nicolása Madura, aby odstúpil z funkcie v krajine, ktorá je v hlbokej ekonomickej a politickej kríze a má veľké problémy so zabezpečením potravín a liekov pre svojich obyvateľov. Okrem toho Venezuela zápasí aj s infláciou.

Venezuela je už niekoľko dní dejiskom pouličných protestov, ktoré si vyžiadali najmenej 35 obetí na životoch. Ich účastníci žiadajú Madurov odchod z funkcie.

Predseda venezuelského Národného zhromaždenia Guaidó sa minulý týždeň vyhlásil za dočasného prezidenta. Uznali ho Spojené štáty, Kanada, Izrael i väčšina latinskoamerických krajín. Na strane Madura naopak stoja Rusko, Čína, Irán, Turecko, Kuba, Mexiko či Bolívia.

Podporu Guaidóvi vyjadrila v pondelok aj venezuelská konzulka v americkom Miami Scarlet Salazarová. Vo videoposolstve podľa agentúry AP uviedla, že sa chová podľa ústavy ako kariérna diplomatka a aj naďalej si bude v Miami plniť svoje konzulárne povinnosti.

Už v sobotu venezuelský vojenský atašé vo Washingtone oznámil, že už neuznáva vládu Madura. Plukovník José Luis Silva svojich "bratov v armáde" vyzval, aby podporili predsedu parlamentu Guaidóa ako dočasného prezidenta.