Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kanada žiada milosť pre svojho občana odsúdeného v Číne na smrť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kanaďana zatkli ešte v roku 2014 za pokus o prepašovanie 222 kilogramov metamfetamínu z Číny do Austrálie. Pôvodne ho vlani v novembri odsúdili na 15 rokov väzenia.

Ottawa 16. januára (TASR) - Kanada oficiálne požiadala Čínu, aby udelila milosť kanadskému občanovi Robertovi Lloydovi Schellenbergovi odsúdenému na smrť za pašovanie drog. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

"Už sme hovorili s čínskym veľvyslancom v Kanade a požiadali sme ho o udelenie milosti," povedala v utorok novinárom šéfka kanadskej diplomacie Chrystia Freelandová.

Zdôraznila pritom, že Kanada dlhodobo a konzistentne odmieta trest smrti, pretože ho považuje za nehumánny a neprimeraný.

Schellenberga (36) odsúdili na smrť v pondelok v meste Ta-lien na severovýchode Číny. Trest smrti zastrelením má vykonať popravná čata.

Kanaďana zatkli ešte v roku 2014 za pokus o prepašovanie 222 kilogramov metamfetamínu z Číny do Austrálie. Pôvodne ho vlani v novembri odsúdili na 15 rokov väzenia, avšak v odvolacom konaní mu udelili najvyšší trest.

Mnohí to vnímali ako pokus vyvinúť tlak na Kanadu v súvislosti so zatknutím Meng Wan-čou - finančnej riaditeľky čínskej spoločnosti Huawei, ku ktorému došlo v decembri vo Vancouveri. Dcéra zakladateľa Huawei čaká v Kanade na výsledok konania o vydaní do Spojených štátov, kde je obvinená z porušenia amerických sankcií voči Iránu.

Čínske orgány krátko nato zadržali dvoch Kanaďanov: bývalého diplomata Michaela Kovriga a podnikového konzultanta Michaela Spavora. Podľa Pekingu sú obaja podozriví z ohrozenia čínskej národnej bezpečnosti.