Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kanaďania napriek upozorneniam dokresľujú bankovky v štýle Star Treku

Prekreslená päťdolárová bankovka Foto: Thejournal.ie

Podľa stanice Sky News predstavitelia centrálnej banky uviedli, že dokresľovanie prvému frankofónnemu premiérovi krajiny nie je v rozpore so zákonom.

Montreal 6. marca (TASR) - Kanadská centrálna banka vyzvala občanov, aby prestali na päťdolárových bankovkách dokresľovať vyobrazenie bývalého premiéra Wilfrida Lauriera podľa filmovej postavy Spock z televízneho seriálu Star Trek.

Hoci kanadskí fanúšikovia tohto kultového sci-fi seriálu praktizujú danú činnosť už dlhé roky, intenzita poškodzovania platidiel sa značne zintenzívnila po tom, ako minulý týždeň zomrel americký herec Leonard Nimoy, ktorý Spocka stvárňoval.

Prekreslená päťdolárová bankovka
Foto: Skynews.com


Podľa stanice Sky News, ktorá o záležitosti informovala, predstavitelia centrálnej banky uviedli, že dokresľovanie špicatých uší, ostrých obočí a rovnej ofiny čiernou farbou prvému frankofónnemu premiérovi krajiny nie je v rozpore so zákonom.

Prekreslená päťdolárová bankovka
Foto: Nydailynews.com


Občanov však vyzvali, aby v tejto činnosti nepokračovali, pretože nie je vhodné zasahovať do bankoviek ako symbolu "kanadskej národnej pýchy". Fanúšikovia však na sociálnych sieťach ďalej vyzývajú verejnosť na dokresľovanie bankoviek.