Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kanadský kardinál Lacroix je obžalovaný zo sexuálneho obťažovania

Na snímke vľavo pápež František a kanadský kardinál Gérald Cyprien Lacroix sa rozprávajú počas príchodu na pravidelnú generálnu audienciu v Aule Pavla VI. vo Vatikáne 4. januára 2023. Foto: TASR - AP

Arcidiecéza v Quebecu sa k najnovším informáciám bezprostredne nevyjadrila.

Montreal 25. januára (TASR) - Kanadského kardinála Géralda Lacroixa obžalovali zo sexuálneho napadnutia študentky v rámci hromadnej žaloby proti arcidiecéze v Quebecu. Vyplýva to zo súdnych spisov zverejnených vo štvrtok, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Kardinál Lacroix v rokoch 1987 a 1988 údajne zneužíval vtedy 17-ročnú študentku, uviedol advokát Alain Arsenault, ktorý sa prípadom zaoberá. Očakáva, že sa prihlásia ďalšie obete a pridajú sa k žalobe.

Lacroix, ktorý má blízke vzťahy s pápežom Františkom, je od roku 2011 arcibiskupom Quebecu a od roku 2014 aj kardinálom. Od minulého roka je členom Rady kardinálskych poradcov pápeža, ktorá sa pravidelne stretáva vo Vatikáne.

V aktualizovanej podobe žaloby, ktorá bola prvýkrát podaná v roku 2022, sú uvedené výpovede 147 ľudí. Tvrdia, že ich sexuálne napadlo viac ako 100 kňazov v arcidiecéze, pričom niektorí z nich boli vysokopostavení duchovní. V aktualizovanej žalobe je uvedených 46 nových obetí a viac ako desiatka nových podozrivých.

Arcidiecéza v Quebecu sa k najnovším informáciám bezprostredne nevyjadrila.

V pôvodnej žalobe čelil obvineniu zo zneužívania stážistky aj kardinál Marc Ouellet. K zneužívaniu vraj došlo medzi rokmi 2008 a 2010, keď bol quebeckým arcibiskupom. Ouellet obvinenia poprel. V januári 2023 pre vysoký vek odstúpil z čela vatikánskeho dikastéria pre biskupov.

Od zvolenia pápeža Františka v roku 2013 boli obvinení zo sexuálneho obťažovania najmenej dvaja ďalší kardináli. Francúzsky kardinál a bývalý arcibiskup Bordeaux Jean-Pierre Ricard sa v roku 2022 priznal k "zavrhnutiahodnému" činu v súvislosti so 14-ročným dievčaťom. Francúzska prokuratúra vyšetrovanie ukončila z dôvodu premlčania, vatikánske vyšetrovanie však pokračuje.

V roku 2019 pápež prepustil z kňazského stavu niekdajšieho washingtonského arcibiskupa kardinála Theodora McCarricka, ktorý podľa zistení vatikánskeho vyšetrovania zneužíval niekoľkých dospelých a deti.

Pápež František si stanovil boj proti sexuálnym útokom v cirkvi za jedno z hlavných poslaní svojho pontifikátu. Duchovní a zamestnanci sú povinní nahlásiť zneužívanie vo svojich diecézach, avšak všetky odhalenia pri spovediach sa považujú za dôverné.