Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kanadský premiér Trudeau v Bielom dome upevňuje vzťahy s Američanmi

Justin Trudeau, archívne foto Foto: TASR/AP

Krátko pred schôdzkou politici v spoločnom vyhlásení oznámili, že USA a Kanada plánujú do roku 2025 znížiť emisie metánu o 40-45 percent oproti úrovni z roku 2012.

Washington 10. marca (TASR) - Novozvolený kanadský premiér Justin Trudeau pricestoval na návštevu Spojených štátov. Ide o prvú návštevu kanadského ministerského predsedu v USA za uplynulých 20 rokov, píšu svetové médiá.

Trudeau pricestoval do USA v stredu, pričom dnes sa v Bielom dome stretol s americkým prezidentom Barackom Obamom. Politici prerokovali okrem iných otázok predovšetkým problematiku životného prostredia. Vzťahy medzi oboma štátmi sa posilnili po zmene vo vedení Kanady, kde liberál Trudeau v premiérskom kresle vystriedal konzervatívneho Stephen Harpera.

Víťazstvo Trudeauovej liberálnej strany vlani v októbri Obama prijal a vzápätí kanadskému premiérovi predložil pozvanie do Bieleho domu, pripomína agentúra AP.

Obama a Trudeau na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní v Oválnej pracovni deklarovali, že USA a Kanada sa zo vzájomného susedstva tešia a nazvali ho požehnaním. Rokovaniu predchádzal ceremoniál pri príležitosti oficiálneho privítania kanadského premiéra s manželkou v úrade amerického prezidenta.

Trudeau vniesol "novú energiu a dynamiku nielen do Kanady, ale aj do vzťahov medzi našimi krajinami," skonštatoval Obama s tým, že obaja zdieľajú podobný pohľad na svet a riadia sa rovnakými hodnotami.

Podľa Trudeaua "na celom svete" nejestvuje vzťah, ako je vzťah USA a Kanady, ktoré pokiaľ budú spolupracovať, môžu splniť svoje klimatické ciele skôr, než predpokladali. S Obamom podľa neho zdieľajú spoločný cieľ čistého rastu ekonomiky, ktorý prinesie pracovné miesta a možnosti všetkým obyvateľom.

Krátko pred schôdzkou politici v spoločnom vyhlásení oznámili, že USA a Kanada plánujú do roku 2025 znížiť emisie metánu o 40-45 percent oproti úrovni z roku 2012.

Vzťahy medzi USA a Kanadou nedávno utrpeli po zamietnutí výstavby ropovodu Keystone XL, ktorým sa mala prepravovať ropa z ropných polí v kanadskej Alberte na americké pobrežie Mexického zálivu. Otázka klimatickej zmeny prebila akékoľvek rozdiely v názoroch na výstavbu tohto potrubia, vyhlásil Obama po Trudeauovom nástupe do funkcie.