Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Kanárske ostrovy: Úrady zachránili 64 migrantov, hlásili aj mŕtvych

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Plavidlo s migrantmi dorazilo k ostrovu El Hierro v noci na stredu, medzi preživšími sú dve ženy a deväť detí, priblížila španielska námorná záchranná služba.

Santa Cruz de Tenerife 6. marca (TASR) - Španielske úrady v stredu uviedli, že na lodi s migrantmi, ktorá sa doplavila z Mauritánie na Kanárske ostrovy, našli štyri mŕtve telá. Zachrániť sa im podarilo 64 migrantov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Plavidlo s migrantmi dorazilo k ostrovu El Hierro v noci na stredu, medzi preživšími sú dve ženy a deväť detí, priblížila španielska námorná záchranná služba.

Dve osoby v zlom zdravotnom stave boli prevezené vrtuľníkom do nemocnice na ostrove Tenerife. Ďalších 14 ľudí bolo najmä z dôvodu podchladenia a dehydratácie hospitalizovaných na ostrove El Hierro, informovala miestna záchranná služba v príspevku na sociálnej sieti X.

Na Kanárske ostrovy, ktoré ležia v Atlantickom oceáne, dorazilo za prvé dva mesiace tohto roka až 12.000 migrantov zo západnej Afriky, vyplýva z údajov španielskeho ministerstva vnútra. Najviac migrantov prichádza na El Hierro, ktorý je najzápadnejším ostrovom súostrovia.

Väčšina z týchto migrantov vyplávala z pobrežia Mauritánie na malých rybárskych lodiach, na ktorých sa niekoľko dní plavili proti silnému vetru a oceánskym prúdom. Počas tejto riskantnej plavby na španielske súostrovie tento rok dosiaľ zahynulo alebo zmizlo najmenej 191 migrantov, uvádza Medzinárodná organizácia pre migráciu. Predpokladá sa však, že toto číslo je podhodnotené, píše AP.