Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Vedenia rakúskej vlády sa dočasne ujal vicekancelár Mitterlehner

Na archívnej snímke Reinhold Mitterlehner Foto: TASR - Michal Svítok

Ľudovecký politik potvrdil, že v súčasnosti nemá v úmysle vypovedať koaličnú dohodu so sociálnymi demokratmi.

Viedeň 9. mája (TASR) - Rakúsky prezident Heinz Fischer poveril dnes vo Viedni dočasným vedením vládneho kabinetu a právomocami jeho šéfa vicekancelára Reinholda Mitterlehnera. Ešte predtým vyhovel žiadosti kancelára Wernera Faymanna o uvoľnenie z funkcie, informovala agentúra APA.

Najvyšší rakúsky predstaviteľ predpokladá, že rozhodnutie o novom spolkovom kancelárovi môže padnúť v polovici budúceho týždňa.

Heinz Fischer sa "veľmi srdečne" poďakoval Faymannovi za viac ako sedemročné pôsobenie vo funkcii kancelára a aj osobne mu vyjadril vďaku za dobrú spoluprácu.

Mitterlehnerovi, ktorý bude viesť rakúsku vládu až do vymenovania nového kancelára, zaželala hlava štátu po zložení ústavou predpísaného sľubu "všetko dobré".

Ľudovecký politik následne novinárom potvrdil, že v súčasnosti nemá v úmysle vypovedať koaličnú dohodu so sociálnymi demokratmi (SPÖ).

"Nejde teraz o to vypísať predčasné voľby," ide o stabilitu, zdôraznil Mitterlehner a vyhol sa priamej odpovedi na otázku, či by si dokázal predstaviť dobrú spoluprácu s Christianom Kernom, favorizovaným médiami za budúceho predsedu SPÖ.

Vedenie Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) sa situáciou, ktorá vznikla po nečakanej rezignácii Wernera Faymanna, bude zaoberať na utorkovom rokovaní v Salzburgu.