Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Kancelária českého prezidenta podala trestné oznámenie na Stehlíkovú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o ďalší spor Kancelárie prezidenta republiky s bývalou ministerkou pre ľudské práva.

Praha 10. októbra (TASR) - Česká polícia preveruje trestné oznámenie, ktoré podala Kancelária prezidenta republiky (KPR) na psychiatričku a bývalú ministerku pre ľudské práva Džamilu Stehlíkovú. Polícia preveruje, či sa lekárka nedopustila krivého obvinenia. Na zistenie serveru Seznam Zprávy upozorňuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Vedúci KPR Vratislav Mynář uviedol, že trestné oznámenie vypracoval advokát Marek Nespala. Podľa neho výroky Stehlíkovej nasvedčujú tomu, že spáchala trestný čin krivého obvinenia. Polícia zatiaľ vo veci nezačala trestné stíhanie. "Oznámenie preverujeme a zisťujeme, či ide o trestný čin alebo nie," povedal hovorca pražskej polície Jan Daněk.

Trestné oznámenie sa podľa Mynářa týka výrokov Stehlíkovej, ktoré v marci predniesla v relácii Českej televízie "Máte slovo". Stehlíková v nej okrem iného spochybňovala chod a fungovanie Pražského hradu v čase, keď bol vlani prezident Miloš Zeman vážne chorý.

"Strašné je to, v akej absolútnej závislosti je pán prezident Zeman od svojho okolia. Mynář si ho vodí a len minulý rok, keď bol pán prezident chorý, sme videli, že aj keď lekári povedali, že nie je schopný pracovnej činnosti, tak jeho úrad stále fungoval. Nie je jasné, či rozhoduje Zeman, čínska ambasáda alebo (ruský prezident Vladimir) Putin," povedala v relácii Stehlíková.

Stehlíková pre server uviedla, že už bola vo veci vypovedať na polícii. "Vyjadrila som svoj postoj a za tým si stojím," povedala lekárka.

Ide o ďalší spor KPR s bývalou ministerkou pre ľudské práva. Pražský hrad najprv podal na Stehlíkovú žalobu pre jej výroky o zdraví Miloša Zemana. Psychiatrička sa na jeseň 2021 v médiách vyjadrila, že prezident trpí ťažkým poškodením mozgu a poruchou metabolizmu z dôvodu alkoholickej cirhózy pečene. V prípade sa už uskutočnilo prvé pojednávanie.