Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kancelárka Merkelová stále dúfa v usporiadaný brexit

Na archívnej snímke Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Britská premiérka Theresa Mayová by mala vo štvrtok na začiatku summitu v Bruseli informovať svojich kolegov z krajín Únie o najnovšom vývoji ohľadom brexitu.

Berlín 12. decembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyslovila v stredu "nádej", že Británia by stále mohla opustiť Európsku úniu usporiadaným spôsobom. Poznamenala však tiež, že nadchádzajúci summit EÚ neprinesie v dohode o brexite žiadne zmeny.

"Nemáme zámer opäť meniť dohodu o odchode. Je to spoločný postoj 27 členských štátoch a v tomto zmysle neočakávame žiadne zmeny plynúce z diskusií," povedala v nemeckom parlamente deň pred summitom EÚ. Dodala, že má stále "nádej na usporiadaný odchod" Británie, a upozornila, že "máme málo času, ale stále máme čas".

Britská premiérka Theresa Mayová by mala vo štvrtok na začiatku summitu v Bruseli informovať svojich kolegov z krajín Únie o najnovšom vývoji ohľadom brexitu.

Mayová odložila v parlamente hlasovanie o dohode o brexite, pretože sa obávala, že by ju členovia Dolnej snemovne v súčasnej podobe odmietli. Dosiahnutá dohoda sa nepozdáva zástancom tvrdého brexitu ani tým, ktorí v referende z roku 2016 hlasovali za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ.

Poslanci Konzervatívnej strany rozhodli, že v stredu večer budú hlasovať o vyslovení nedôvery premiérke, ktorá by skončila ako líderka strany a pravdepodobne aj ako predsedníčka vlády. Mayová reagovala, že tomuto hlasovaniu bude vzdorovať zo všetkých síl.