Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kancelárka Merkelová už nepovažuje kontingenty migrantov za aktuálne

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová zatiaľ zrejme rezignovala na boj za prerozdeľovanie migrantov v rámci Európskej únie.

Berlín 16. februára (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zatiaľ zrejme rezignovala na boj za prerozdeľovanie migrantov v rámci Európskej únie. Ako dnes povedala v Berlíne, na blížiacom sa summite dvadsaťosmičky nepôjde o dosiahnutie dohody o kontingentoch, ale o rozhodnutie sa medzi akčným plánom EÚ-Turecko a uzavretím grécko-macedónskych, resp. grécko-bulharských hraníc.

V dokumente, ktorý prijmú účastníci summitu, by šéfka spolkovej vlády chcela zakotviť, že prioritným cieľom ktoréhokoľvek opatrenia smerujúceho k riešeniu migračnej krízy by malo byť spomalenie a zastavenie prúdu migrantov smerujúceho do Európy, uviedli agentúry DPA a MTI.

Kontingenty skutočne nie sú teraz široko diskutovanou otázkou, uviedla Merkelová. Členské krajiny EÚ by sa naozaj zosmiešnili, ak by sa dohodli na nových počtoch prijatých utečencov, keďže doterajšie dohody sa ani zďaleka nerealizovali v praxi, zdôraznila a pripomenula, že spomedzi 160.000 utečencov z Talianska a Grécka presídlilo do iných štátov doteraz necelých 1000.

O dobrovoľnom humanitárnom programe prijímania utečencov z Turecka by ešte pred samotným summitom EÚ chceli na pôde rakúskeho zastupiteľského úradu v Bruseli rokovať predstavitelia tzv. koalície ochotných. Pozvanie dostali Belgicko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Slovinsko a Švédsko. Na stretnutí sa popri predstaviteľoch iniciátorskej krajiny - Rakúska - zúčastnia aj turecký premiér Ahmet Davutoglu, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.