Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kandidát na lombardského guvernéra hovoril o ohrození bielej rasy

Attilio Fontana, archívna snímka Foto: TASR/AP

Židovskí predstavitelia uviedli, že Fontanove slová pripomínajú antisemitské rasové zákony prijaté počas diktatúry Benita Mussoliniho.

Rím 15. januára (TASR) - Kandidát na guvernéra Lombardska Attilio Fontana vyvolal pobúrenie svojím vyjadrením, že Taliansko nemôže akceptovať všetkých prisťahovalcov, ak má pretrvať "naša biela rasa". Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Politickí súperi vyjadrenie Fontanu, člena pravicovo-populistickej Ligy Severu (LN), odsúdili. Židovskí predstavitelia uviedli, že Fontanove slová pripomínajú antisemitské rasové zákony prijaté počas diktatúry Benita Mussoliniho.

Za lombardského guvernéra kandiduje Fontana s podporou stredopravicovej aliancie vedenej bývalým premiérom Silviom Berlusconim.

Neochota prijať všetkých prisťahovalcov nie je podľa Fontanu xenofóbnym ani rasistickým, ale logickým postojom. Fontana to uviedol v nedeľňajšom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio Padania, ktorá je blízka LN. Dodal, že Taliansko sa potrebuje rozhodnúť "či naša biela rasa, naša spoločnosť bude naďalej existovať alebo zanikne".

Svoju poznámku o bielej rase Fontana v pondelok ospravedlňoval tvrdením, že išlo len o chybu vo vyjadrení.

Attilio Fontana je podľa agentúry DPA favoritom regionálnych volieb v bohatom severotalianskom Lombardsku, ktoré sa budú konať 4. marca zároveň s celoštátnymi parlamentnými voľbami.