Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kandidát na poľského prezidenta Duda má malý náskok pred Komorowským

rezidentský kandidát Andrzej Duda prichádza na druhý a finálny televízny duel kandidátov na post poľského prezidenta vo štvrtok večer 21. mája 2015 vo Varšave. Voliči budú mať možnosť vybrať si medzi úradujúcim prezidentom Bronislawom Komorowským alebo kandidátom opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Andrzejom Dudom. Druhé a rozhodujúce kolo prezidetnských volieb sa uskutoční v nedeľu 24. mája. Foto: TASR/AP Photo

Prieskum vznikol na reprezentačnej vzorke 2500 respondentov, spomedzi ktorých však takmer deväť percent, presne 8,9 percenta respondentov sa ešte nerozhodlo, koho podporí.

Varšava 22. mája (TASR) - Mimoriadne tesný súboj Bronislawa Komorowského a Andrzeja Dudu o post poľského prezidenta sľubuje pred rozhodujúcim druhým kolom volieb hlavy štátu v nedeľu 24. mája aj posledný predvolebný prieskum verejnej mienky, ktorý dnes pripravil inštitút Millward Brown pre spravodajskú televíziu TVN24.

Podľa neho by sa novým prezidentom mal stať v nedeľu Andrzej Duda so ziskom 45,8 percenta hlasov, pričom by úradujúcu hlavu štátu porazil iba o 0,5 percenta hlasov, pretože Komorowského by podporilo 45,3 percenta voličov.



Prieskum vznikol na reprezentačnej vzorke 2500 respondentov, spomedzi ktorých však takmer deväť percent, presne 8,9 percenta respondentov sa ešte nerozhodlo, koho podporí.

Medzi nimi sú štyri percentá tých, ktorí v prvom kole podporili Komorowského a 4,6 percenta voličov Dudu v prvom kole, viac ako 12 percent voličov Pawla Kukiza a Janusza Korwina-Mikkeho z prvého kola, vyše 18 percent voličov Magdaleny Ogorekovej a viac ako 20 percent voličov Adama Jarubasa spred dvoch týždňov. Medzi nerozhodnutými neboli už voliči ostávajúcich troch kandidátov z prvého kola (Janusza Palikota, Grzegorza Brauna a Mariana Kowalského).

Prieskum predpovedá na nedeľu volebnú účasť 52 percent.