Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Prezidentskí kandidáti v Turecku vyzvali voličov, aby prišli hlasovať

Priaznivci tureckého prezidenta a prezidentského kandidáta Recepa Zayyipa Erdogana tancujú 23. mája 2023 v Istanbule. V Turecku sa koná v nedeľu 28. mája rozhodujúce druhé kolo prezidentských volieb. Prokurdská opozičná Ľudovodemokratická strana (HDP) bude v nadchádzajúcom druhom kole prezidentských volieb v Turecku aj naďalej podporovať opozičného kandidáta Kemala Kiličdarogla, a to aj napriek jeho nadväzovaniu kontaktov s krajne pravicovými skupinami voličov. Foto: TASR/AP

V snahe zmobilizovať svoju konzervatívnu základňu Erdogan v sobotu vzdal hold svojmu popravenému predsedovi tureckej vlády Adnanovi Menderesovi, keď navštívil jeho mauzóleum v Istanbule.

Istanbul 27. mája (TASR) - V posledný deň kampane pred druhým kolom prezidentských volieb v Turecku sa úradujúci prezident Recep Tayyip Erdogan i jeho vyzývateľ Kemal Kiličdaroglu snažili v sobotu mobilizovať svojich priaznivcov, aby v nedeľu využili svoje práve a prišli voliť.

Ako informovala agentúra DPA, Erdogan na zhromaždení vo štvrti Beykoz v Istanbule vyzval svojich priaznivcov, aby prišli "hlasovať od skorého rána" a presvedčili aj tých, ktorí nevolili v prvom kole volieb, aby prišli k volebným urnám.

V snahe zmobilizovať svoju konzervatívnu základňu Erdogan v sobotu vzdal hold svojmu popravenému predsedovi tureckej vlády Adnanovi Menderesovi, keď navštívil jeho mauzóleum v Istanbule.

Menderes bol súdený a obesený rok po tom, ako armáda v roku 1960 uskutočnila prevrat s cieľom vrátiť Turecko na sekulárnejší kurz. Agentúra AFP pripomenula, že v roku 2016 aj Erdogan zažil pokus o puč proti svojej vláde vyznačujúcej sa prvkami islamizmu.

Kiličdaroglu sa so svojimi voličmi stretol v Ankare, odkiaľ vyzval "tých, ktorí milujú svoju vlasť", aby v nedeľu "bránili volebné urny", čo naznačuje obavy opozície z manipulácie výsledkov.

Kiličdaroglu stojí na čele nezvyčajne jednotnej opozičnej koalície združujúcej konzervatívcov, sekulárne strany a nacionalistov. Počas predvolebnej kampane sa zaviazal zvýšiť bezpečnosť, zmierniť pretrvávajúcu hospodársku krízu a poslať milióny žiadateľov o azyl z Turecka do ich vlasti.

Erdogan, ktorého tábor získal 14. mája v parlamentných voľbách väčšinu v zákonodarnom zbore, pred voľbami sľúbil vyššie mzdy, zvýšenie investícií a konzervatívnejšiu sociálnu politiku.

Za favorita volieb je označovaný Erdogan, ktorý vedie krajinu už 20 rokov. V prvom kole bol rozdiel medzi Erdoganom na prvom mieste a v poradí druhým Kiličdaroglom 4,7 percentuálneho bodu. Najnovšie prieskumy verejnej mienky stále naznačujú v druhom kole volieb tesný súboj.