Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kandidátka na post veľvyslankyňe Maďarska v USA dostala súhlas

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

O súhlas maďarská strana oficiálne požiadala vlani v novembri.

Budapešť 22. januára (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov odovzdalo maďarskému veľvyslanectvu vo Washingtone agremán, v ktorom vyjadruje súhlas s menovaním Réky Szemerkényiovej na post veľvyslankyne Maďarska v USA. Uviedlo to dnes internetové vydanie denníka Népszabadság s odvolaním sa na maďarské ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov.

O súhlas maďarská strana oficiálne požiadala vlani 21. novembra, takže celý proces prebehol vo zvyčajnom dvojmesačnom termíne.

Népszabadság v stredu napísal, že kým novú americkú veľvyslankyňu Spojených štátov Colleen Bellovú privítali v pondelok na budapeštianskom letisku s "kyticou ruží bez tŕnia" a dva dni nato už aj odovzdala poverovaciu listinu prezidentovi Jánosovi Áderovi, Szemerkényiová ešte stále nedostala od Washingtonu potrebný súhlas.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió v stredu povedal, že agremán pre Szemerkényiovú môže prísť v týchto dňoch; zvyčajná dvojmesačná lehota na jeho udelenie podľa ministrových slov ešte neuplynula.