Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Kandidátku Katalánskej strany nezávislosti povedie väznený Junqueras

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Na zoznam kandidátov sa dostali aj mená ďalších lídrov ERC, ktorí sú momentálne vo väzbe pre podozrenie zo vzbury - dopustiť sa jej mali svojimi snahami za vyhlásenie nezávislosti Katalánska.

Barcelona 11. novembra (TASR) - Momentálne väznený predseda ľavicovej opozičnej Katalánskej strany nezávislosti (ERC) Oriol Junqueras bude na čele kandidátnej listiny pre voľby do katalánskeho parlamentu, ktorých termín vláda v Madride vytýčila na 21. decembra.

Informovala o tom v sobotu agentúra AP s tým, že na zoznam kandidátov sa dostali aj mená ďalších lídrov ERC, ktorí sú momentálne vo väzbe pre podozrenie zo vzbury - dopustiť sa jej mali svojimi snahami za vyhlásenie nezávislosti Katalánska.

Podľa prieskumov verejnej mienky by ERC mala katalánske parlamentné voľby vyhrať, ale zrejme sa jej nepodarí získať väčšinu.

Deň po tom, ako katalánsky parlament 27. októbra hlasoval za vyhlásenie nezávislosti, španielska vláda - po schválení Senátom - aktivovala článok 155 španielskej ústavy, čím získala právomoc rozpustiť katalánsku vládu a parlament a vypísať v regióne voľby.

Kým časť vodcov separatického hnutia sa na predvolanie dostavila pred súd v Madride, ktorý prešetruje podozrenie, že sa dopustili vzbury, zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont a štyria ministri jeho bývalej vlády - Meritxell Serratová, Lluís Puig, Clara Ponsatíová a Toni Comín - utiekli do Belgicka, kde teraz čakajú na rozhodnutie vo veci ich vydania do Španielska.

Vo väzbe je momentálne osem bývalých členov rozpustenej katalánskej vlády a dvaja predsedovia organizácií brojacich za nezávislosť Katalánska.