Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Kandidatúru na predsedu Snemovne reprezentantov stiahol aj T. Emmer

Reprezentant snemovne väčšiny Tom Emmer opúšťa zasadnutie výboru republikánov v Kapitole vo Washingtone v utorok 24. októbra 2023 po tom, čo odstúpil z funkcie republikánskeho nominanta na predsedu Snemovne reprezentantov. Foto: TASR/AP

Voči jeho nominácii sa ohradil aj exprezident Donald Trump a v Snemovni by ho nepodporili republikánski zástancovia tzv. tvrdej línie.

Washington 25. októbra (TASR) - Ani republikán Tom Emmer sa o post predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu uchádzať nebude. Svoju kandidatúru stiahol len niekoľko hodín po tom, ako ho na tento postu nominovala Republikánska strana, ktorej bol v poradí už tretím kandidátom, informuje TASR podľa agentúry AP.

Krátko po získaní nominácie totiž vysvitlo, že v Snemovni, kde majú republikáni len tesnú prevahu nad demokratmi, by Emmer nemal dostatočnú podporu na zvolenie. Voči jeho nominácii sa ohradil aj exprezident Donald Trump a v Snemovni by ho nepodporili republikánski zástancovia tzv. tvrdej línie.

Samotný Emmer uviedol, že konkrétne Trumpov odpor ho v rozhodnutí stiahnuť kandidatúru neovplyvnil. Dodal pritom, že podporí akéhokoľvek nového republikánskeho kandidáta na tento post.

Dolná komora Kongresu USA je bez predsedu už tretí týždeň po tom, čo z tohto postu po vzbure radikálneho krídla, respektíve zástancov tvrdej línie, Republikánskej strany odvolali Kevina McCarthyho. Snemovňa sa tak nemôže venovať hromadiacich sa krízam, ako sú hroziace zastavenie financovanie federálnych inštitúcií (shutdown) či konflikt Izraela s militantmi z Hamasu.

O uvoľnený post predsedu Snemovne reprezentantov sa pred Emmerom neúspešne uchádzali republikáni Steve Scalise a Jim Jordan. V Snemovni však nedokázali získať dostatočnú podporu.