Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Kandidatúru za českého prezidenta zvažujú L. Jakl a údajne i V. Dlouhý

Eventuálnu možnosť kandidatúry naznačil Jakl už v marcovom rozhovore pre jeden z českých týždenníkov.

Praha 28. mája (TASR) - Tajomník prezidenta ČR Václava Klausa, riaditeľ politického odboru jeho kancelárie Ladislav Jakl (52), môže rozšíriť už aj tak dlhý zoznam kandidátov v prvých priamych voľbách hlavy českého štátu. Vyplýva to z informácií, ktoré dnes zverejnil spravodajský server iDNES.cz.

Niekdajší poslanec Českej národnej rady, novinár a publicista, ktorý je známy aj ako člen rockových formácií Etal a Folimanka Blues, dostal túto ponuku od Strany slobodných občanov, na čele ktorej stojí niekdajší poradca Václava Klausa Petr Mach.

Samotný rodák z Chebu kandidatúru zvažuje.

V strane sa o možných kandidátoch bude hlasovať, pričom definitívne rozhodnutie by malo byť jasné najneskôr na jej sneme 17. júna.

Eventuálnu možnosť kandidatúry naznačil Jakl už v marcovom rozhovore pre jeden z českých týždenníkov. "Ja mám o sebe celkom dobrý názor. Povedzte mi desať dôvodov, prečo nie. Som blbší ako mená, o ktorých sa hovorí?" formuloval na stránkach periodika Týden. Už vtedy pripustil, že by síce zvažoval, či by ho viac netešilo varenie piva a muzicírovanie, ale dodal, že ktovie, ako by to dopadlo, keby ho veľmi prehovárali.

V českých médiách sa v týchto dňoch objavili aj špekulácie, že na návrat do veľkej politiky práve pri prezidentských voľbách sa chystá aj niekdajší federálny minister hospodárstva, neskôr český minister priemyslu a obchodu Vladimír Dlouhý (58), ktorý po odchode z politickej scény v roku 1997 pôsobil v sektore poradenstva a v pedagogickej oblasti.