Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Kapitán Concordie nepresvedčil prokurátora

Foto: TASR/AP

Kapitán Schettino sa pred obžalobou bránil tým, že sa snažil minimalizovať škody pri havárií. Tvrdil, že aj jeho zásluhou sa loď dostala blízko pobrežia ostrova.

Rím 17. októbra (TASR) - Prokurátor, vyšetrujúci fatálne potopenie výletnej lode Costa Concordia v Taliansku, odmietol dnes tvrdenia kapitána, že svojím konaním zabránil, aby bola havária ešte horšia.

"Bola to ruka Božia, ktorá priviedla Costu Concordiu do blízkosti ostrova Giglio po kolízii, a nie manéver kapitána Schettina," povedal dnes reportérom hlavný prokurátor Francesco Verusio.

V noci z 13. na 14. januára sa kapitán lode Francesco Schettino odchýlil s loďou zo stanoveného kurzu a priblížil sa s ňou k ostrovu pri západnom pobreží Talianska. Loď narazila na skaly, na ktorých uviazla, prevrátila sa na bok a začala naberať vodu. Pri nehode zahynulo 32 z 4229 cestujúcich.

"Ak by v tú noc nefúkal vietor, (ktorý tlačil loď smerom k brehu), loď by sa bola celkom prevrátila a v minúte by sa bola potopila," uviedol Verusio, odmietajúc tvrdenia obhajcov kapitána, že on minimalizoval škody. Citovala ho agentúra DPA.

Súdne pojednávanie sa začalo v pondelok v toskánskom meste Grosseto. Súd si vypočul správu expertov o dôkazoch, ktoré vyplynuli z čiernej skrinky. Súd, plánovaný pôvodne na tri dni, "môže trvať ďalší týždeň", povedal prokurátor.

Schettino čelí viacerým obvineniam

Kapitán Schettino čelí obvineniam z mnohonásobného zabitia a z predčasného opustenia lode, ktorej stroskotanie podľa obvinenia sám zavinil počas chaotickej nočnej evakuácie 4200 pasažierov i členov posádky. Je tiež obvinený, že dostatočne neinformoval o havárii príslušné úrady.

Schettino si v pondelok na súdnom vypočúvaní podával ruku s tými, čo prežili, a ospravedlnil sa im. Pôsobil uvoľnene a často sa rozprával s tímom svojich obhajcov. Uviedol to právnik, ktorý zastupuje 80 zachránených Američanov a členov rodín.

Súdne pojednávanie v Grossete má rozhodnúť, či prípad bude pokračovať na budúci rok riadnym súdnym procesom.