Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kapitán lode Costa Concordia prehral súd v prípade vyhodenia z práce

Francesco Schettino pred súdom Foto: TASR/AP

Kapitán talianskej výletnej lode Costa Concordia Francesco Schettino prehral súdny proces, v ktorom obvinil svojho bývalého zamestnávateľa, spoločnosť Costa Crociere.

Rím 5. mája (TASR) - Kapitán talianskej výletnej lode Costa Concordia Francesco Schettino prehral súdny proces, v ktorom obvinil svojho bývalého zamestnávateľa, spoločnosť Costa Crociere, z nespravodlivého prepustenia z práce. Napísala to dnes agentúra DPA.

K tomuto rozhodnutiu dospel pred niekoľkými dňami podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA pracovný súd v Janove, kde sídli spoločnosť Costa Crociere - Schettinov bývalý zamestnávateľ.

Schettina vyhodili z práce po incidente z 13. januára 2012, pri ktorom zomrelo 32 ľudí vrátane cestujúcich a členov posádky.

Loď Costa Concordia sa pod Schettinovým riadením vychýlila zo svojej plánovanej trasy smerom k ostrovu Giglio, kde narazila na skaliská a čiastočne sa prevrátila, na palube sa v tom čase nachádzalo 4229 osôb.

Vo februári prvostupňový súd v stredotalianskom Grossete uznal 54-ročného Schettina za vinného v prípade smrti 32 ľudí, zapríčinenia stroskotania lode a predčasného opustenia plavidla. Vymeral mu trest 16 rokov odňatia slobody. Podľa talianskych zákonov však na výkon trestu nastúpi až po využití všetkých možností na odvolanie, čo môže trvať roky.