Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kapitán španielskeho námorníctva tragicky zahynul v Antarktíde

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa oznámenia španielskeho námorníctva 53-ročný kapitán Javier Montojo Salazar zmizol v piatok podvečer z paluby lode Hespérides.

Madrid 4. marca (TASR) - Kapitán španielskeho námorníctva tragicky zahynul v Antarktíde, keď spadol do mora z paluby výskumného plavidla. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Podľa oznámenia španielskeho námorníctva 53-ročný kapitán Javier Montojo Salazar zmizol v piatok podvečer z paluby lode Hespérides. Plavidlo sa v tom čase nachádzalo neďaleko španielskej Antarktickej základne Juana Carlosa I., ležiacej na ostrove Livingston.

Kapitánovo telo sa našlo po približne šiestich hodinách pátrania. Telesné pozostatky zosnulého prevezú do južnej Argentíny a odtiaľ do Španielska.

Presné okolnosti kapitánovej smrti nie sú známe. V čase pádu do rozbúreného mora bol na palube lode sám.

Salazar bol príslušníkom španielskeho vojenského námorníctva, v ktorom aktuálne pôsobil ako veliteľ fregaty. Na oceánografickej lodi Hespérides nepracoval ako člen posádky, ale bol súčasťou vedeckého tímu, ktorý vykonával výskum súvisiaci s európskym navigačným systémom Galileo, uviedol v sobotu španielsky denník El Mundo.

Španielska ministerka obrany Dolores Cospedalová v sobotu vyjadrila sústrasť Salazarovým príbuzným a kolegom.

Loď Hespérides zaisťuje zásobovanie španielskych základní v Antarktíde a využíva sa aj výskumy v oblasti oceánografie a morskej biodiverzity.