Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Karadžič chce prinútiť Mladiča, aby svedčil v jeho procese

Radovan Karadžič, bývalý bosnianskosrbský prezident Foto: TASR/AP

Karadžič i Mladič čelia pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu obvineniam z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných počas občianskej vojny v Bosne.

Haag 18. apríla (TASR) - Bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič dnes požiadal, aby v jeho procese predvolali za svedka veliteľa jednotiek bosnianskych Srbov Ratka Mladiča.

Karadžič i Mladič čelia pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) obvineniam z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných počas občianskej vojny v Bosne z rokov 1992-95. Oba prípady sa však riešia v samostatných procesoch.

Karadžič sa doteraz snažil presvedčiť Mladiča, aby predstúpil ako svedok obhajoby v jeho procese. Napriek dobrým vzťahom oboch mužov, zadržiavaných vo väznici haagskeho tribunálu, však Mladič túto požiadavku odmietol.

Jeho právnici tvrdia, že ich klient má právo v Karadžičovom prípade nevypovedať vzhľadom na úzku prepojenosť oboch súdnych káuz a riziko, že by si poskytnutím svedectva mohol sám uškodiť. Argumentujú tiež zlým telesným a duševným stavom Mladiča, ktorého nadmerne zaťažuje už aj účasť v jeho vlastnom procese.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) obnovil 9. júla 2012 proces s bývalým bosnianskosrbským generálom Ratkom Mladičom, ktorý pokračoval výpoveďami prvých svedkov obžaloby. Mladič je obžalovaný z vojnových zločinov a genocídy v súvislosti s obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95.
Foto: TASR/AP
Obhajcovia Karadžiča preto dnes požiadali súd, aby generála oficiálne predvolal k svedeckej výpovedi na 29. júna tohto roku.

"Existujú rozumné dôvody domnievať sa, že generál Mladič má informácie, ktoré môžu značne pomôcť v prípade doktora Karadžiča," uvádza sa v žiadosti právnikov bývalého bosnianskosrbského prezidenta. Generál by podľa nich mohol poskytnúť cenné informácie napríklad o okolnostiach takzvanej Srebrenickej masakry.



Ak by súd žiadosti vyhovel, išlo by o prvé osobné stretnutie Mladiča a Karadžiča v súdnej sieni ICTY. Obaja obvinení trvajú na svojej nevine. V prípade usvedčenia im hrozí až doživotné väzenie.