Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Karadžič žiada v Haagu nový proces

Radovan Karadžič, bývalý bosnianskosrbský prezident Foto: TASR/AP

S požiadavkou na nové súdne konanie vystúpil dnes v Haagu bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič, pretože sa nestihol oboznámiť so spismi.

Haag 13. augusta (TASR) - S požiadavkou na nové súdne konanie vystúpil dnes v Haagu bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič (67), ktorý pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) čelí obvineniam z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti počas niekdajšieho vojnového konfliktu na Balkáne.

Niekdajší líder bosnianskych Srbov v zdôvodnení poukázal na údajné procesné chyby a argumentoval okrem iného tým, že nemal dostatok času na oboznámenie sa so súdnymi spismi, vrátane obsahu žaloby a svedeckých výpovedí, a to kvôli ich rozsahu až - ako formuloval - niekoľko stoviek tisícok stránok. Nemohol sa tak adekvátne pripraviť na obhajobu, vyplynulo z jeho slov.

Karadžič sa pred tribunálom obhajuje sám, pomoc advokátov odmietol.

Proces s Radovanom Karadžičom, ktorý bol 13 rokov na úteku pred spravodlivosťou a ktorého zadržali v júli 2008 v Srbsku a v krátkom čase vydali do Haagu, sa začal v sídle ICTY v októbri 2009.

Bývalý bosnianskosrbský prezident sa v ňom od samého počiatku označuje za nevinného a začiatkom júna požiadal sudcov o oslobodenie vo všetkých bodoch obžaloby.