Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kardinál Lacroix odmietol obvinenia zo sexuálneho napadnutia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kardinála Lacroixa (66) obžalovali zo sexuálneho napadnutia 17-ročnej študentky v rámci hromadnej žaloby zameranej proti vyše 100 členom duchovenstva quebeckej arcidiecézy.

Ottawa 27. januára (TASR) - Kanadský kardinál Gérald Lacroix rázne odmietol obvinenia, že v rokoch 1987 až 1988 sexuálne napadol dospievajúce dievča. Rozhodol sa však dočasne vzdať svojich povinností. V sobotu to oznámila arcidiecéza v Quebecu, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Kardinála Lacroixa (66) obžalovali zo sexuálneho napadnutia 17-ročnej študentky v rámci hromadnej žaloby zameranej proti vyše 100 členom duchovenstva quebeckej arcidiecézy.

Lacroix, ktorý má blízke vzťahy s pápežom Františkom, je od roku 2011 arcibiskupom Quebecu a od roku 2014 aj kardinálom. Od minulého roka je členom Rady kardinálskych poradcov pápeža, ktorá sa pravidelne stretáva vo Vatikáne.

"Kardinál Gérald Cyprien Lacroix práve oznámil svojim hlavným spolupracovníkom, že sa dočasne vzdáva svojich povinností, kým sa situácia nevyjasní," uviedla arcidiecéza. Lacroix podľa vyhlásenia zároveň obvinenia odmietol a označil ich za nepodložené.

V aktualizovanej podobe žaloby, ktorá bola prvýkrát podaná v roku 2022, sú uvedené výpovede 147 ľudí. Tvrdia, že ich sexuálne napadlo viac ako 100 kňazov v arcidiecéze, pričom niektorí z nich boli vysokopostavení duchovní. V aktualizovanej žalobe je uvedených 46 nových obetí a viac ako desiatka nových podozrivých.

Pápež František si stanovil boj proti sexuálnym útokom v cirkvi za jedno z hlavných poslaní svojho pontifikátu. Duchovní a zamestnanci sú povinní nahlásiť zneužívanie vo svojich diecézach, avšak všetky odhalenia pri spovediach sa považujú za dôverné.