Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Juhoafrický kardinál sa ospravedlnil za kontroverzný výrok o pedofílii

Juhoafrický kardinál Wilfrid Fox Napier Foto: FOTO TASR/AP

Kardinál Napier svojim tvrdením vyvolal vlnu pobúrenia.

Johannesburg 18. marca (TASR) - Juhoafrický kardinál Wilfrid Fox Napier, arcibiskup z Durbanu, sa dnes ospravedlnil za svoj výrok, ktorý sa dotkol obetí pohlavného zneužívania, keď v rozhovore pre médiá pedofíliu označil za psychickú poruchu, nie za zločin.

Združenia na ochranu obetí pohlavného zneužívania označili Napierove slová za necitlivé, najmä vzhľadom na to, že katolícka cirkev doteraz neprijala dostatočné opatrenia, aby k podobným prípadom nemohlo dochádzať.

V reakcii na ich kritiku Napier uviedol, že sa ospravedlňuje všetkým, koho sa jeho slová dotkli, ale "najmä tým, ktorí boli zneužití a potrebujú každú pomoc a podporu, akú im je cirkev schopná poskytnúť".

V rozhovore, ktorý Napier minulý týždeň poskytol britskej stanici BBC, juhoafrický kardinál uviedol, že osoby, ktoré boli v detstve zneužívané a v dospelosti zneužívajú iné, treba podrobiť lekárskemu vyšetreniu.

Dodal, že vie minimálne o dvoch kňazoch, ktorí sa stali pedofilmi po tom, čo ich ako deti niekto zneužíval. "Nehovorte mi, že títo ľudia sú trestne zodpovední ako niekto, kto sa sám rozhodne, že urobí niečo podobné. Nemyslím si, že je možné tvrdiť, že títo ľudia si zaslúžia potrestanie. Oni sami boli poškodení," vyhlásil.

"Pohlavné zneužitie je odporný zločin, okrem iného aj pre to, že má závažné dôsledky pre dieťa. Vzhľadom na to sem zaraďujem aj tých, ktorí - sami v detstve zneužití - neskôr zneužívali," uvádza sa v dnes zverejnenom Napierovom vyhlásení.

V súvislosti s kontroverzným výrokom prominentný juhoafrický moderátor Justice Malala označil Napiera, ktorý bol minulý týždeň jedným zo 115 účastníkov konkláve, za "lúzra týždňa" a poznamenal, že kardinálove poznámky prijali mnohí katolíci s rozpakmi.