Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rakúsky kardinál Schönborn je za výrazné posilnenie rozvojovej pomoci

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pripomenul, že by viac rozvojovej pomoci malo smerovať aj tam, kde vznikajú vlny utečencov.

Viedeň 26. septembra (TASR) - Za výrazné posilnenie rozvojovej pomoci sa v súvislosti s masami migrantov smerujúcimi na starý kontinent vyslovil dnes vo vysielaní verejnoprávnej rakúskej televízie ORF arcibiskup viedenský, kardinál Christoph Schönborn.

Podľa jeho slov bolo jej výrazné zníženie zo strany Rakúska i väčšiny ďalších štátov Európskej únie v uplynulých rokoch "určite chybou".

Vplyvný cirkevný činiteľ privítal závery nedávneho summitu únie o zvýšení pomoci utečencom v lokalitách mimo EÚ, ale pripomenul, že by viac rozvojovej pomoci malo smerovať aj tam, kde vznikajú vlny utečencov, aby sa tak umožnilo ľuďom zostať v ich prirodzenom prostredí. Núdza na Blízkom a Strednom východe, ako aj v Afrike je totiž tak veľká, že takmer nevyhnutne povedie k príchodu ľudí vo veľkom počte do Európy, vyplynulo z kardinálových slov.

Christoph Schönborn nemá za zlé politikom, že v tejto súvislosti často pôsobili trochu bezradne, pretože okrem iných aj cirkev daná realita prekvapila a zaskočila.

Strach mnohých ľudí z neznámeho osobne chápe a domnieva sa, že proti nemu nepomôže upokojovanie, ale akceptovanie danej reality a jej vnímanie.

Rakúsky kardinál sa nestotožňuje s názorom, že rastúci počet moslimov v Európe, ktorý je faktom, ohrozuje kresťanstvo. Práve v období utečeneckej krízy možno registrovať, že civilná spoločnosť prevzala v snahe pomáhať odkázaným na pomoc mnohé zo zásadných kresťanských postojov. Kým tieto jestvujú, dovtedy to s kresťanstvom v Európe nevyzerá zle, dodal Christoph Schönborn.