Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO:Osemnásť obetí karnevalu:Alegorický voz zasiahol elektrický prúd

Karnevalový alegorický voz v Haiti zasiahol elektrický prúd v utorok 17. februára 2015, Port-au-Prince. Foto: TASR/AP/Dieu Nalio Chery

Niekto z cestujúcich sa pomocou tyče alebo palice pokúsil drôty nadvihnúť, aby mohol voz pokračovať ďalej.

Port-au-Prince 17. februára (TASR) - Najmenej 18 ľudí zomrelo a 60 ďalších utrpelo dnes zranenia v haitskej metropole Port-au-Prince po tom, ako preplnený karnevalový alegorický voz zasiahol elektrický prúd. Napísali to agentúry AP a Reuters.



Haitský prezident Michel Martelly vyjadril prostredníctvom odkazu na sociálnej sieti Twitter príbuzným obetí "úprimnú sústrasť".

Nešťastie sa stalo v druhý deň tradičného každoročného festivalu, keď sa v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince schádzajú tisíce ľudí zídu na pouličných oslavách.

Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre maloletých a slabšie povahy.



Podľa svedkov, ktorých cituje AP, sa alegorický voz počas jeho prechodu mestom dostal pod káble elektrického vedenia. Niekto z cestujúcich sa pomocou tyče alebo palice pokúsil drôty nadvihnúť, aby mohol voz pokračovať ďalej. Pravdepodobne došlo ku skratu a niekoľko ľudí dostalo zásah elektrickým prúdom, pričom ďalší sa pokúšali v panike vyskočiť von z voza.

Podľa Reuters voz začal po zásahu vysokým napätím horieť. Na základe videonahrávky z miesta incidentu sa zdá, že elektrický kábel zachytil hlavu speváka hip-hopovej kapely Barikad Crew. Sedem ľudí zomrelo priamo na voze a ďalší v dôsledku zranení.



Podľa lekára z haitskej všeobecnej nemocnice, kam previezli väčšinu ranených a obete, prišlo pri tragédii o život najmenej 18 ľudí a 60 sa zranilo. Počet ranených sa môže pritom ešte zvýšiť.