Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Karol III. stretol predstaviteľov politických strán Severného Írska

Britský kráľ Karol III. (druhý zľava) si podáva ruku s podpredsedníčkou strany Sinn Fein Michelle O'Neilovou (vpravo) a predsedom Národného zhromaždenia Severného Írska Alexom Maskeyom (uprostred) počas ich stretnutia na zámku Hillsborough v severoírskom Belfaste 13. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Nový panovník uviedol, že kráľovná Alžbeta II. sa nikdy neprestala modliť za Severné Írsko a jeho obyvateľov a pripomenul, že jeho matka bola s tunajšou situáciou dobre oboznámená.

Belfast 13. septembra (TASR) - Nový britský kráľ Karol III. sa na zámku Hillsborough v Belfaste stretol s britským ministrom pre Severné Írsko Chrisom Heatonom-Harrisom a zástupcami miestnych politických strán. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky stanice BBC.

Na stretnutí boli aj predstavitelia nacionalistických strán, ktoré žiadajú pripojenie tejto časti Spojeného kráľovstva k Írskej republike, píše BBC. Predseda severoírskeho parlamentu (Stormont) Alex Maskey neskôr prečítal text vyjadrujúci sústrasť obyvateľov Severného Írska s úmrtím panovníkovej matky Alžbety II.

Tá podľa Maskeyho nebola len "vzdialeným pozorovateľom" transformácie a pokroku vo vzťahoch medzi Veľkou Britániou a Írskom. "Osobne dávala najavo, ako môže aj jednotlivec prejavmi osobného vodcovstva pomôcť prelamovať bariéry a podporovať zmierenie," povedal.

Nový panovník uviedol, že kráľovná Alžbeta II. sa nikdy neprestala modliť za Severné Írsko a jeho obyvateľov a pripomenul, že jeho matka bola s tunajšou situáciou dobre oboznámená.

Karol III. s manželkou sa večer v Belfaste zúčastnia na bohoslužbe na počesť zosnulej Alžbety II, ktorá zomrela vo štvrtok 8. septembra na zámku Balmoral v Škótsku. Jej pozostatky v pondelok vystavili so štátnymi poctami v Edinburghu a v utorok ich majú previezť do Londýna. Pohreb sa uskutoční 19. septembra.

Alžbetin najstarší syn princ Charles sa po jej smrti automaticky stal novým kráľom a zvolil si meno Karol III.