Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Po smrti povstaleckého vodcu vypukli v Kašmíre protesty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sajid Alí Gílání, jeden z vodcov povstalcov v zväzovom teritóriu Džammú a Kašmír, zomrel v stredu vo veku 92 rokov.

Šrínagar 3. septembra (TASR) - Tisíce príslušníkov indických bezpečnostných zložiek dohliadali v piatok v Kašmíre na dodržiavanie zákazu vychádzania po tom, ako smrť jedného z politických vodcov povstalcov v tomto regióne vyvolala protesty. Informovala o tom agentúra AFP.

Sajid Alí Gílání, jeden z vodcov povstalcov v zväzovom teritóriu Džammú a Kašmír, zomrel v stredu vo veku 92 rokov. Napätie v tomto spornom himalájskom regióne sa vystupňovalo po tom, ako úrady odmietli, aby mal zosnulý politik verejný pohreb, píše AFP.

Desiatky obyvateľov, nespokojných s rozhodnutím úradov o zamietnutí verejného pohrebu, v piatok hádzali do príslušníkov bezpečnostných zložiek kamene. Tí voči demonštrantom použili obušky.

Na uliciach hliadkovali tisíce policajtov a vojakov s cieľom zabrániť ľuďom vychádzať z domov. V najväčšom meste Kašmíru Šrínagare vo štvrtok došlo k zrážkam medzi obyvateľmi a vládnymi silami.

Úrady v Kašmíre po Gíláního smrti nariadili odstavenie internetu a sietí mobilných operátorov. Tento zákaz bol v platnosti aj v piatok.

Gíláního syn políciu obvinil, že telo jeho otca niekoľko hodín po jeho smrti odniesla s cieľom pochovať ho. Na pohrebe podľa vyjadrení politikovej rodiny úrady nepovolili účasť nikomu z príbuzných. Polícia to odmietla a označila za propagandu.

Gílání svojimi propakistanskými postojmi a požiadavkami na nezávislosť Kašmíru vyvolával znepokojenie v radoch viacerých indických vlád, píše AFP. Značnú časť posledných piatich desaťročí svojho života strávil vo väznici alebo v domácom väzení.

India a Pakistan súperia o ovládnutie Kašmíru od roku 1947, keď získali nezávislosť. Tieto dve krajiny viedli o tento región dve vojny.