Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Obama potvrdil zabitie amerického rukojemníka Petra Kassiga

Na nedatovanej snímke Peter Kassig. Foto: TASR/AP

Dvadsaťšesťročného Kassiga zajali vlani, keď poskytoval lekársku pomoc Sýrčanom. Muž, ktorý predtým slúžil v americkej armáde, je nezvestný vyše roka.

Washington 16. novembra (TASR) - Prezident USA Barack Obama potvrdil, že militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zabili amerického rukojemníka Petra Kassiga, ktorého uniesli vlani v Sýrii. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"(Kassiga) nám vzala skutkom čistého zla teroristická skupina, ktorú svet oprávnene spája s neľudskosťou," uviedol Obama vo vyhlásení, ktoré poskytol novinárom počas nedeľňajšieho letu z Austrálie.

Prezident súčasne vyjadril sústrasť rodine zabitého rukojemníka a uistil ju o svojich modlitbách.

Dvadsaťšesťročného Kassiga zajali vlani, keď poskytoval lekársku pomoc Sýrčanom. Muž, ktorý predtým slúžil v americkej armáde, je nezvestný vyše roka.

Na takmer 16-minútovom videozázname zverejnenom dnes na jednej džihádistickej webovej stránke a na Twitteri, je militant oblečený v čiernom odeve a so zakrytou tvárou. Stojí pred odrezanou hlavou, o ktorej tvrdí, že je Kassigova. Zakrvavená hlava mu leží pri nohách.

"Toto je Edward Peter Kassig, občan USA," hovorí muž na videu po anglicky s britským prízvukom. Videozáznam popravu ako takú nezachycuje.

Správu o tom, že kata novinárov, Džihádistu Johna s britským prízvukom, zranili pri nálete, si môžete prečítať TU.

Na videu s Kassigom je aj ďalšia scéna, ktorá by mohla byť výjavom hromadného odrezávania hláv niekoľkým zajatým sýrskym vojakom.

Na nedatovanej snímke Peter Kassig.
Foto: TASR/AP
Nové grafické video extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), bojujúcej v Iraku a Sýrii, ukazuje, že americký humanitárny pracovník Peter Kassig bol zavraždený odrezaním hlavy, informovali svetové tlačové agentúry.

Na takmer 16-minútovom videozázname zverejnenom dnes na jednej džihádistickej webovej stránke a na Twitteri, je militant oblečený v čiernom odeve a so zakrytou tvárou. Stojí pred odrezanou hlavou, o ktorej tvrdí, že je Kassigova.

Dvadsaťšesťročného Petra Kassiga zajali vlani, keď poskytoval lekársku pomoc Sýrčanom. Jeho priatelia hovoria, že v zajatí prestúpil na moslimskú vieru a zmenil si meno na Abdarrahmán.

Foto: youtube


Bezprostredne nebolo možné overiť, či na videosnímke je naozaj Kassig. Členovia jeho rodiny neboli ihneď zastihnuteľní, aby video zhodnotili a okomentovali.