Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Katalánci protestovali proti stíhaniu lídrov španielskou justíciou

Demonštranti podporujú nezávislosť Katalánska v uliciach Barcelony a protestujú proti zásahom španielskej vlády proti politikom, ktorí sú za nezávislosť Katalánska, 13.11.2016. Foto: TASR AP

Účasťou na dnešnej akcii demonštranti opäť vyjadrili podporu nezávislosti Katalánska.

Barcelona 13. novembra (TASR) - Tisíce ľudí dnes v uliciach Barcelony protestovali proti súdnym konaniam, ktorým čelí viacero vedúcich katalánskych politikov. Účasťou na dnešnej akcii demonštranti opäť vyjadrili podporu nezávislosti Katalánska.

Medzi demonštrantmi boli aj bývalý prezident katalánskej autonómie Artur Mas a predsedníčka regionálneho parlamentu Carme Forcadellová, ktorí patria k politikom čeliacim žalobám na súdoch.

Španielske súdy rozhodujú v prípadoch viacerých katalánskych politikov, ktorí sú obvinení z neuposlúchnutia súdu a nerešpektovania jeho verdiktu v súvislosti s konaním referenda-prieskumu o nezávislosti Katalánska v roku 2014.

Forcadellová sa zodpovedá za iniciovanie viacerých právnych noriem, ktorých cieľom je pripraviť odštiepenie sa Katalánska od zvyšku Španielska.

Začiatkom novembra bola zasa zadržaná primátorka mesta Berga Monserrat Venturosová, ktorá odmietla vydať nariadenie na odstránenie katalánskej vlajky z budovy radnice počas regionálnych a parlamentných volieb.

Prieskumy verejnej mienky dlhodobo naznačujú, že 7,5 milióna obyvateľov ekonomicky prosperujúceho Katalánska nie je jednotných v názore na vyhlásenie nezávislosti - tábory jeho odporcov a prívržencov sú približne rovnako početné.