Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pozorovatelia OSN podozrievajú Madrid z porušovania ľudských práv

Dav demonštrantov za nezávislosť Katalánska sa zhromažďuje počas protestného zhromaždenia pred katalánskym vládnym úradom pre ekonomické záležitosti v Barcelone 20. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Čo sa týka interných rizík, ktoré ohrozujú španielsku ekonomiku, politické napätie v Katalánsku by eventuálne mohlo ovplyvniť dôveru, výdavky a finančné podmienky,

Brusel 28. septembra (TASR/Teraz.sk) - Španielske úrady zrejme zásahmi voči katalánskym separatistom porušujú ich občianske práva. Myslia si to viacerí pozorovatelia z Organizácie Spojených národov, ktorých dnes citovala agentúra DPA.

Osobitný spravodajca OSN pre slobodu prejavu David Kaye a tiež odborník OSN na demokraciu a ľudské práva Alfred de Zayas poukázali v tejto súvislosti na zatýkanie politikov, obvinenia voči lídrom protestov, zablokované webstránky či domové prehliadky, ku ktorým dochádza v Katalánsku pred kontroverzným nedeľňajším referendom o nezávislosti.

"Bez ohľadu na zákonnosť referenda majú španielske úrady povinnosť rešpektovať tie práva, ktoré sú nevyhnutné pre demokratické spoločnosti," uviedli obaja experti v spoločnom vyhlásení. "Opatrenia, ktorých sme svedkami, sú znepokojujúce, pretože zjavne porušujú základné práva jednotlivca," dodali.

Katalánsky "minister" zahraničných vecí Raül Romeva dnes v Bruseli žiadal od EÚ podporu pred kontroverzným referendom, ktorým chce Katalánsko dosiahnuť nezávislosť od Španielska.

Romeva dnes pred novinármi v Bruseli uviedol, že inštitúcie Európskej únie musia "pochopiť, že ide o veľkú vec".

S týmto vyhlásením Romeva vystúpil deň po tom, čo predseda autonómnej katalánskej vlády Carles Puigdemont v rozhovore pre agentúru AP obvinil EÚ, že sa Katalánsku "obrátila chrbtom" v jeho konflikte so španielskou ústrednou vládou.

Okrem toho Romeva obvinil španielsku vládu z "brutálneho nátlaku" na predstaviteľov katalánskych úradov, aby sa pokúsili zabrániť nedeľnému referendu, ktoré Španielsko považuje za nezákonné. Romeva podľa vlastných slov v Katalánsku neočakáva násilnosti, pretože "v katalánskej DNA nie je (zakódované) použitie násilia na riešenie politických problémov".

Španielska vláda v utorok požiadala katalánsky regionálny policajný zbor (Mossos d'Esquadra) o súčinnosť pri preberaní kontroly nad volebnými miestnosťami v Katalánsku, a to v snahe zmariť referendum o nezávislosti tohto regiónu od Španielska.

Španielska prokuratúra si v tejto veci dokonca v stredu predvolala majora katalánskej polície Josepa Lluísa Trapera, ktorý ju však varoval, že plnenie nariadenia o kontrole nad potenciálnymi volebnými miestnosťami by mohlo mať neželané následky v podobe ohrozenia bezpečnosti občanov a narušenia verejného poriadku.

Trapero preto naliehal na ministerstvo vnútra, aby polícia počas referenda v Katalánsku konala ako obvykle - čiže primerane a pri zachovaní jednotného postupu.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Odbory hasičov Barcelony po stredajších rokovaniach v katalánskom parlamente oznámili, že počas referenda budú ich členovia pôsobiť ako ochranný kordón, aby zabezpečili pokojné hlasovanie.

Pozorovatelia však upozorňujú, že toto rozhodnutie hasičské odbory stavia do konfliktu s regionálnou políciou Mossos d'Esquadra, od ktorej španielska prokuratúra zasa žiada súčinnosť pri de facto marení referenda o nezávislosti Katalánska.

Katalánska polícia, ako aj ďalšie dve bezpečnostné zložky dostali totiž rozkaz "za každú cenu" zabrániť otvoreniu volebných miestností.


Napätie v Španielsku v súvislosti s Katalánskom môže ovplyvniť výkon ekonomiky



Španielska centrálna banka dnes varovala, že politické napätie, ktoré vyvoláva snaha o nezávislosť Katalánska, by mohlo mať negatívny vplyv na jej odhad hospodárskeho rastu krajiny. Zatiaľ však ponechala svoje prognózy pre tento aj budúci rok bez zmeny.

Čo sa týka interných rizík, ktoré ohrozujú španielsku ekonomiku, politické napätie v Katalánsku by eventuálne mohlo ovplyvniť dôveru, výdavky a finančné podmienky, uviedla centrálna banka vo svojej štvrťročnej správe.

Najväčšie zahraničné riziká predstavujú brexit, daňové plány USA, nedávne zhodnotenie eura a akákoľvek náhla zmena cien aktív na trhoch po rokoch vysokej likvidity.

Demonštranti reagujú pri pokuse zastaviť auto vezúce katalánskeho vládneho predstaviteľa Xaviera Puiga po jeho zatknutí v Barcelone 20. septembra 2017.
Foto: TASR/AP


Hrubý domáci produkt (HDP) Španielska sa podľa predbežných odhadov za tri mesiace do konca septembra zvýšil o 0,8 % v porovnaní s 2. štvrťrokom, keď medzikvartálne vzrástol o 0,9 %. Štatistický úrad zverejní prvý odhad HDP za 3. štvrťrok 30. októbra.

Centrálna banka očakáva, že súčasná fáza rastu ekonomiky bude pokračovať v strednodobom časovom horizonte. A to aj "vďaka zlepšeniu jej konkurencieschopnosti, ktoré prispelo k udržateľnej pozitívnej vonkajšej rovnováhe a zníženiu zadlženosti súkromného sektora. To poskytuje solídny základ pre dlhodobé oživenie," uviedla banka.

Banka očakáva, že HDP štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny sa v tomto roku zvýši o 3,1 %, v budúcom roku o 2,5 % a v roku 2019 o 2,2 %.